Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Josefine Rundquist blev avvisad på akuten i Malmö när hon kom dit med magsmärtor som senare visade sig vara blindtarmsinflammation. Se henne berätta om bemötandet i klippet. Foto: SVT/Petra Hultman

Josefine hade blindtarmsinflammation – nekades akutvård i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Josefine Rundquist i Svedala nekades vård på akutmottagningen i Malmö – trots att hennes magsmärtor senare visade sig vara en inflammerad blindtarm. Hon är en av flera patienter som skickat klagomål till Patientnämnden om brister i vård och bemötande på skånska akutmottagningar.

Enligt Patientnämnden har antalet klagomål mot akutmottagningarna i Skåne ökat under det första halvåret 2023.

Störst är ökningen i Lund och Malmö. Patientnämndens analys av klagomålen visar att patienterna i många fall fått rådet att ta smärtstillande läkemedel och gå hem, trots att de varit i behov av akut sjukvård.

I ett mejl till SVT Nyheter Skåne skriver verksamhetschefen Oskar Hammar: ”Klagomålen har ökat vilket vi tar på stort allvar. Det kan bero på att vi måste göra svåra prioriteringar och att vi inte alltid lyckas förmedla våra bedömningar på ett sätt så att de som söker vård förstår och känner sig trygga”.

Kom till akuten med magsmärtor

Josefine Rundquist är ett av patientfallen bakom rapporten. I våras ringde hon först sin vårdcentral efter intensiva magsmärtor och illamående men fick inget svar.

– Jag tog värktabletter men det funkade inte. Det var inte bara ont i magen, det kändes väldigt fel, säger Josefine Rundquist.

Efter rådgivning från 1177 åkte hon till akuten i Malmö, men fick aldrig komma in. Där fick Josefine Rundquist veta att hon skulle ha sökt sig till sin vårdcentral istället.

– Hon sa ”Du kan inte komma in här, här är fullt”. Jag tänkte att jag måste få henne att förstå att jag mår jättedåligt, annars hade jag inte varit där och jag bad nästan om ursäkt för att jag var där, säger Josefine Rundquist.

Ambulans till sjukhus dagen efter

Hon åkte hem och kontaktade vårdcentralen morgonen därpå. Det visade sig att Josefine Rundquist hade en inflammerad blindtarm som behövde opereras bort. Hon fördes därför med ambulans till akutmottagningen i Malmö.

”Vi jobbar hela tiden med bemötande (...) och i de fall bemötandet fallerar försöker vi ta upp det med berörd patient och lära oss av det”, skriver verksamhetschefen Oskar Hammar i mejl till SVT Nyheter Skåne om Josefines upplevelse.

Se Josefine Rundquist berätta i klippet om sin upplevelse på akuten i Malmö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.