Fredrik Sieradzki, judiska församlingen i Malmö och Andreas Hasslert, muslimsk företrädare i ”Open Skåne”. Foto: Bernard Mikulic

Judar och muslimer för samtal i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagskvällen besökte ledare för 13 muslimska församlingar synagogan i Malmö för ett möte med stadens judiska församling. Mötet upptogs till stor del av diskussioner kring den senaste tidens antisemitiska uttalanden.

– Jo, själva mötet var inplanerat sedan tidigare, men kändes givetvis än mer angeläget efter det som hänt de senaste dagarna, säger Fredrik Sieradzki från Malmös judiska församling.

Han syftar på fredagens demonstration i Malmö där hot mot judar framfördes och attacken med brandbomber i lördags mot synagogan i Göteborg.

Det har ju sagts att det är en liten minoritet som står bakom de antisemitiska utbrotten. Når ni verkligen dem med den här typen av möten?

– Jag tror att det finns folk på sista bänkraden – om jag uttrycker mig så – både i synagogan och moskén, som tycker att det här är jobbigt och inte vill se detta hända.  Men det finns samtidigt en enormt stor grupp som tar emot detta med öppen famn, säger Andreas Hasslert, muslimsk företrädare i projektet ”Open Skåne”.

Enligt honom finns redan planer på liknande möten på andra håll i Skåne.

– Jag har redan förankrat idén om kommande sådana här träffar i Lund, Kristianstad, Trelleborg och Helsingborg. Just därför är det så viktigt att detta möte lyckas, och det kommer det att göra, säger Andreas Hasslert.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer