Ålen är rödlistad och riskerar att utrotas, trots det väljer flera butiker och restauranger att sälja delikatessen. Foto: TT

Fiskbutiker fortsätter sälja hotad ål till julbordet

Uppdaterad
Publicerad

Den är akut hotad i hela Europa, ändå fångas varje år runt 250 ton ål i svenska vatten. För många är rökt ål en tradition på julbordet och två av tre fiskbutiker säljer delikatessen inför högtiderna.

Rökt ål är festmat på många håll i södra Sverige och i bland annat Halland, Blekinge och Skåne tillhör rätten delikatesserna på ett traditionellt julbord. Inför julhelgen uppmanar Sofia Brockmark, expert på ål vid Havs- och vattenmyndigheten (HAV), hugade ålätare att vara noggranna när de köper fisken.

– Man måste se till att den är lagligt fiskad för det är bara den ålen som vi kontrollerar. Man ska kunna härleda vilken fiskare som har fångat ålen och se om de har tillstånd, säger hon.

Det europeiska beståndet av ål beräknas ha minskat med 90 procent de senaste 30 åren.

Varje år smugglas omkring 350 miljoner ålar från Europa enligt en uppskattning av EU:s polisorganisation Europol.

– Det är framför allt den lilla ålen som exporteras. Den går till anläggningar i Asien där den odlas, säger Sofia Brockmark,

Många säljer ål

Men även det lagliga fisket påverkar ålbeståndet och inför julen säljer många fiskbutiker rökt ål. 67 procent av de tillfrågade fiskhandlarna i en undersökning som Världsnaturfonden (WWF) har gjort uppger att de säljer ål. Som jämförelse säljer 8 procent av livsmedelsbutikerna ål. Bland restaurangerna serverar 12 procent av de tillfrågade rätten.

Såväl i Sverige som i övriga Europa är ålen akut hotad och arten riskerar utrotning. Därför är även det lagliga fisket hårt reglerat. Sportfiske är tillåtet i vissa sötvattensområden, men bara yrkesfiskare med särskilda tillstånd får lov att ta upp ål. På västkusten är fisket helt stoppat, men i Skåne och Blekinge finns fortfarande ett kommersiellt ålfiske.

– Vi ger inga nya tillstånd så det pågår en slags utfasning. Vi har nog vidtagit de åtgärder vi kan, säger Sofia Brockmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer