Julmarknad på Rosengård för att stärka gemenskap

Uppdaterad
Publicerad

I helgen hölls en julmarknad på Rosengård som sträckte sig över Amiralsgatan, som delar stadsdelen itu. Syftet var att öka gemenskapen mellan hyresgästsidan i syd och bostadsrättssidan i norr.

Arrangörerna är Brf Ida och Rosengård Fastigheter. Den gemensamma julmarknaden sträckte sig från Örtagårdstorget till Brf Idas gårdar, med syfte att sudda ut gränsen mellan norr och söder.

– Det kan låta klyschigt, men vi vill bygga broar mellan människorna på vardera sida om Amiralsgatan. Den är lite som en osynlig mur och ett hinder som vi måste komma över, säger Qasim Cheema, administrativ förvaltare i Brf Ida.

Enligt statistik från Malmö stad finns fler bostadsrätter i Apelgården medan Herrgården i sydöstra Rosengård till stor del består av hyresrätter. I fjol fanns 6103 hyresrätter och 2266 bostadsrätter på Rosengård.

Julmarkanden sträckte sig från Brf Ida till Örtagårdstorget på södra sidan om Amiralsgatan. Foto: Miriam Preis

Drygt 700 julklappar delades ut

– Det kom betydligt fler än vi någonsin hade kunnat tänka oss, säger Sofia Wittman som är bosocial samordnare på Rosengård fastigheter.

– Lussebullarna var slut på  20 minuter och vi har lyckats dela ut över 700 juklappar.

Halimo Nuur, som bor på Rosengård, hoppas på fler liknande tillställningar i framtiden.

– Man får en chans att träffas och prata och lära känna människorna runtomkring en. Det är väldigt upplyftande, säger hon.

Se bilder från marknaden i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.