Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) besökte Seved i Malmö under tisdagen. Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Så vill regeringen stoppa gängvåldet i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Idag kommer justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) till Malmö för att presentera regeringens nya brottsförebyggande program.

Besöket börjar i Seved där Morgan Johansson kommer att träffa representanter från Malmö stad och Seveds fotbollsklubb för att prata om det brottsförebyggande arbetet i stadsdelen.

Förra året minskade andelen invånare i Skåne som utsatts för brott. Men oron för att råka ut för brott ökade enligt polisens trygghetsundersökning för södra Skåne. Den ökade otryggheten kan kopplas till det senaste årets mord och skottlossningar i Malmö.

Nu ska regeringen presentera ett nytt brottsförebyggande program kallat ”Tillsammans mot brott”. Detta sker under en nationell konferens om hur det lokala brottsförebyggande arbetet kan bedrivas, som inleds idag.

40 miljoner kronor

I en debattartikel i Aftonbladet i dag skriver Morgan Johansson att brottsförebyggande rådet, BRÅ, kommer att ha en övergripande ansvar i regeringens satsning för att förebygga brott i hela landet. På lokal och regional nivå kommer länsstyrelserna att ha ansvar för arbetet att förebygga brott. Totalt avsätter regeringen 40 miljoner kronor.

Regeringens program ”Tillsammans mot brott” innehåller dels insatser som riktar sig till föräldrar och avhoppare från kriminella gäng, men också insatser som handlar om att skapa trygga bostadsområden. I programmet finns också beskrivet hur myndigheter ska samverka för att förebygga brott.

I en tid där det grova våldet tar större plats i människors vardag, vardagsbrott prioriteras ner och uppklarningsprocenten är rekordlåg är efterfrågan på åtgärder stor.

Brottförebyggande rådet (BRÅ) fick i slutet av 2015 i uppdrag att kartlägga insatser mot kriminalitet i 14 utsatta områden i Sverige och satsa mer pengar på förebyggande arbete.

Amerikansk forskare medverkar

I november förra året presenterades en rapport där BRÅ ville att polisen skulle fokusera på synlig brottslighet som påverkar människors trygghet, samarbeta med skolor, fastighetsbolag, föreningar och företag för att återta kontrollen, och sedan hitta den dolda, ekonomiska brottsligheten som ligger till grund för den synliga.

På tisdagens konferens i Malmö Live medverkar också den amerikanske forskaren David Kennedy som jobbar med förebyggande insatser i storstäder i USA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) besökte Seved i Malmö under tisdagen. Foto: SVT
Risken för att råka ut för dödligt våld i Sverige är låg, skriver Morgan Johansson i Wall Street Journal – som svar till SD-topparnas debattartikel om Sverige i samma tidning.
Risken för att råka ut för dödligt våld i Sverige är låg, skriver Morgan Johansson i Wall Street Journal – som svar till SD-topparnas debattartikel om Sverige i samma tidning. Foto: TT
Foto: SVT