Valborgsfirande i Lund Foto: TT/ Johan Nilsson

Kameraövervakning inför valborgsfirande i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Förberedelserna inför Skånes största spontanfest har varit igång länge. 30.000 besökare väntas komma till Stadsparken i Lund och nytt för i år är att polisen ska sätta upp övervakningskameror.

– I år har vi använt tre kilometer stängsel för att spärra av parken och vi kommer att sätta upp kameraövervakning på tre platser i parken, säger polisen Joakim Nyberg.

Att parken får kameraövervakning är nytt för i år, tidigare har polisen nöjt sig med att spärra av parken. Kamerorna kommer att sättas upp vid parkens ingångar och vid den stora scenen i mitten.

– Det är också där som bråk brukar uppstå, säger Joakim Nyberg.

”Jättesatsning vi gör”

Förra året ledde den siste april i Lund till tre gånger så många anmälda brott som en vanlig dag i april. Att firandet dessutom inträffat under helgdagar har inte hjälpt, enligt Joakim Nyberg.

– Det är framförallt brott mot alkohollagen som vi anmäler, säger han.

För att undvika att minderåriga får tag på alkohol kommer, förutom polisen, även anställda från kommunen att vara på plats i parken. För de som behöver finns även sjuksköterskor på plats.

– Det är en jättesatsning som vi gör inför valborgsfirandet. Det är en enorm park så det viktigaste är att det blir en fin och rolig fest och att besökare tar hand om varandra, säger Lars Brobeck, projektansvarig på Lunds kommun.

Parken ska se fin ut

De senaste tio åren har valborgsfirandet utvecklats till att bli allt större, men enligt kommunen är det fortfarande tal om spontanfest.

– Så länge det inte finns en arrangör bakom så är det en spontanfest, men vi som förvaltare måste se till att det fungerar, säger Lars Brobeck.

Sammanlagt har kommunen beslutat om att utöver det tre kilometer stängslet placera 160 utetoaletter i parken. Dessutom kommer 90 renhållningsarbetare att se till att parken ser fin ut inför det traditionsenliga firandet som börjar på kvällen.

– Vi hoppas på att detta blir en trevlig brakfest och att besökare tar sitt egenansvar med att hantera sig själva och alkohol, säger polisen Joakim Nyberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.