Showan Shattak vid rättegångsstarten på måndagen. Foto: Johan Dernelius

Kamraten: ”De satt på Showan och slog”

Uppdaterad
Publicerad

De misshandlade säger sig ha blivit attackerade oprovocerat. Men de åtalade ger en bild av att det var de som blev angripna av ett maskerat gäng.

Nästan 28 månader efter den uppmärksammade sammandrabbningen på Möllevången i Malmö påbörjades det rättsliga efterspelet.

Flera personer blev svårt skadade, bland dem Malmöprofilen och antirasisten Showan Shattak. Han och ytterligare en målsägande hade medverkat i en demonstration på internationella kvinnodagen.

Mordförsök på Möllevången

En av de åtalade, en nu 32-årig man, var aktiv i det nazistiska Svenskarnas parti. Han och ett antal kamrater, bland annat den 29-åring som också är åtalad, var på väg genom Möllevången när de två gängen möttes. Men uppgifterna om vad som hände sedan skiljer sig kraftigt åt.

En av de målsägande sa i sitt vittnesmål att han hörde hur flaskor krossades och såg hur gänget jagade Showan Shattak.

– En av dem säger till Showan: ”du ska dö”, sa han vid tingsrättsförhandlingen. De drar ner Showan, en av dem sätter sig på honom och slår mot hans huvud.

Själv upplevde han sig inte som det tilltänkta målet.

– Jag fick ett slag mot huvudet och tappade glasögonen, då såg jag polisen som kom ridande.

Shattak själv minns väldigt lite av händelsen. Han skadades svårt och genomgck en lång rad operationer för sina huvudskador.

– Jag lider av hjärndimma liknande den man har när man drabbats av stroke, sa han i rätten.

Två helt olika bilder står emot varandra

Det var bara målsägarsidan som hördes under måndagen. De åtalade kommer senare. Men i sin sakframställan gav både 29-åringens och 32-åringens advokat en helt annan bild av förloppet.

Enligt dem var det deras klienter som blev attackerade av ett åtminstone delvis maskerat gäng. 29-åringens advokat hävdade att man hade handlat i nödvärn.

Rättegången har tydliga politiska undertoner. 32-åringens försvarare gör inget för att tona ner sin klients engagemang i Svenskarnas parti.

Utanför tingsrätten manifesterar ”Skåne mot rasism” sitt stöd för målsägandena. Och säkerhetkontrollen för åhörarna är mycket noggrann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök på Möllevången

Mer i ämnet