De går andra året på Bollerups naturbruksgymnasium och när klassen skulle ha ett entrepenörsprojket på skolan, satt de i köket och drack kaffe och kom plötsligt på att kom de skulle föda upp kaniner. Nu har de har fått en första kull som ska slaktas till april.
Kaninkött är vanligare i sydeuropa
Men det var inte bara att sätta igång, Johan och Hugo har fått läsa på mycket om vilka raser de ska ha och hur man gör för att veta hur det går till att föda upp kaniner, till exempel om hur man ska få dem att para sig.
– Ja, man måste ha stora burar för att hanen kan slänga sig bakåt och bryta nacken om han landar fel, säger Johan.
Enligt föreningen Svenska kaninproducenter är kaninkött på stor frammarsch just nu. Förr åt man mer kaninkött i Sverige, idag är det mycket vanligare i sydeuropa än här. Men Svenska kaninproducenter har registrerat en stor ökning av gårdar som producerar kaninkött och deras uppfattning är att det handlar om att fler efterfrågar småskalig matproduktion idag.
Inte smakat själva
– För fyra år sedan var det 40-60 gårdar i Sverige som födde upp kaniner. Idag har de tredubblats, säger Malin Sundmark, ordförande för Sveriges kaninproducenter.
Har ni själva provat att äta kanin?
– Nej inte än, men det ska smaka vilt fast lite mildare eftersom det är tamdjur. Jag hoppas att vi kan behålla några när vi är färdiga som vi kan tugga på, säger Hugo.