Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annsofie Thuresson (M) menar att kommunen gjorde rätt som tackade nej till fjärrvärme 2017 – men välkomnar utbyggnaden i dag. Foto: Otto Johansson/SVT

Kävlinge tackade nej till fjärrvärme 2017 – drabbas hårt av höga gaspriser

Uppdaterad
Publicerad

2017 tackade Kävlinge kommun nej till att fjärrvärme skulle anläggas i kommunen men nu byggs det för fullt. Skenande gaspriser har gjort att intresset skjutit i höjden.

– Vid det tillfället skulle kommunen investera väldigt många miljoner i något som det inte fanns någon som var intresserad av att ha då. Då var prioriteringen välfärd, skola och förskola – inte fjärrvärme, säger kommunstyrelsens nytillträdda ordförande Annsofie Thuresson (M).

Bland annat ställde sig det kommunala bostadsbolaget KKB sig negativt till fjärrvärmen för några år sedan eftersom man då nyligen investerat i bland annat gasuppvärmning.

Dyrt med gas

I och med kriget i Ukraina har gaspriserna rusat och det har drabbat både boende och företagare i de östra delarna av Kävlinge, där en stor del av fastigheterna värms just stå.

– 2017 förutspådde vi inte den här utvecklingen, det var ingen som gjorde det och då fanns det alternativ som hade betydligt lägre kostnad än fjärrvärme. Det var det bästa efter den situation som var då.

Redo till sommaren

2022 och 2023 är intresset desto större och på Tostarpsvägen pågår utbyggnaden av fjärrvärme nu för fullt. Planen är att en biokolpanna ska vara i full gång i slutet av sommaren.

– Tanken är att fastigheter ska anslutas löpande under året. Vi börjar med de stora fastigheterna för att sedan gå vidare till de mindre, säger Charlotta Wandt som är projektledare på Kävlinge Fjärrvärme.

86-åriga Birgit Persson i Kävlinge har fått se sin månadsavgift höjas med 60 procent till följd av de höga gaspriserna:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det blir till att leva ännu snålare, säger Birgit Persson, 86, när hennes månadsavgift höjs med 3000 kronor. Se i klippet hur hon ska få vardagen att gå ihop. Foto: SVT/Otto Johansson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.