Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det blir till att leva ännu snålare, säger Birgit Persson, 86, när hennes månadsavgift höjs med 3000 kronor. Se i klippet hur hon ska få vardagen att gå ihop. Foto: SVT/Otto Johansson

Månadsavgiften för Birgit i Kävlinge höjs med 60 procent: ”Blir att leva ännu snålare”

Uppdaterad
Publicerad

86-åriga Birgit Persson har bott i sin bostadsrätt i Kävlinge i 30 år. I november i fjol fick hon och dottern Monica, som sköter hennes ärenden, ett chockbesked: månadsavgiften höjs med 60 procent.

För Birgit, med en pension på 13 000 i månaden, innebär det en höjning från 4384 kronor i början av 2022 till 7153 kronor i månadsavgift i början av 2023. Något som kommer att förändra förutsättningarna, trots bostadsbidrag.

– Det kommer att märkas, det säger ju sig självt, säger hon.

I och med att Birgit har problem med minnet är det hennes dotter Monica Persson som sköter hennes ärenden.

– Det blir till att leva ännu snålare, säger hon.

Tackade nej till fjärrvärme

I brevet som kom från styrelsen på bostadsrättsföreningen anges omvärldsläget och att husets värms upp med gas som anledningen till den kraftiga ökningen. Gaspriserna har skenat det senaste året i och med kriget i Ukraina.

Kävlinge kommun tackade nej till en utbyggnad av fjärrvärmenätet i kommunen under 2017 men sedan i höstas pågår nu en utbyggnad.

Till SVT Nyheter Skåne säger styrelsen i Birgits bostadsrättsförening att man för tillfället jobbar på en offert för att byta till fjärrvärme i föreningen när den blir färdigutbyggd och då planerar att åter få ner nivån på avgiften.

I klippet förklarar Kävlinges kommunalråd Annsofie Thuresson varför kommunen tackade nej till fjärrvärme 2017:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annsofie Thuresson (M) menar att kommunen gjorde rätt som tackade nej till fjärrvärme 2017 – men välkomnar utbyggnaden i dag. Foto: Otto Johansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.