Överläkare i Lund larmar om cancerköer – tumörer växer bortom hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Väntetiderna till operation vid cancer i bukspottskörteln är för långa och chanser att rädda patienters liv går förlorade. Det menar kirurgen och överläkaren Bobby Tingstedt som nu anmäler flera fall vid Skånes universitetssjukhus i Lund.

Sju veckor måste en patient med bukspottskörtelcancer vänta för en operation, något som enligt professorn och överläkaren Bobby Tingstedt är alldeles för lång tid.

– Den här typen av cancer kan vara svår att upptäcka och risken är att den hinner växa under tiden. Därför är det viktigt att snabbt komma till operation.

I flera fall har kirurgen vid operationsbordet upptäckt att patienten fått vänta för länge och att cancern spridit sig förbi möjligheten att operera bort.

Flera fall anmäls: ”Hade haft chans till bot”

Problemet är inte nytt. Strax före jul lex Maria anmäldes sex fall från 2018 och 2019. När patienterna kom till operation hade cancern hunnit gå för långt. Samtliga patienter har sedan dess avlidit.

Ytterligare nio fall med cancer i levern har också anmälts och ytterligare fyra fall är på gång att anmälas.

Enligt Bobby Tingstedt är dessa patienters överlevnadschanser svåra oavsett operation, men är ändå självkritisk och menar att sjukhuset inte klarar sitt uppdrag.

– De här patienterna hade ju haft en chans till bot om vi kunnat plocka ut tumören i tid. Med de här långa väntetiderna menar jag att det finns en risk att det är vi som åsamkat att patientens tumör har växt.

Saknas personal

För att klara av antalet patienter i Skåne skulle det behövas fem operationssalar i veckan i Lund. Som situationen är nu får de klara sig med tre.

– Vi har en stor kapacitetsbrist på vår operationsavdelning där det helt enkelt saknas personal, menar Bobby Tingstedt.

Sjukhusstyrelsens ordförande Camilla Mårtensen (L) säger till SVT att hon beklagar händelserna och att hon delar Bobby Tingstedts bild av att verksamheten inte klarar sitt uppdrag.

Se vad ordförande i sjukhusstyrelsen menar ligger bakom situationen och vad som behöver göras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.