Sjukhusets toppolitiker medger att cancerkirurgin inte klarar uppdraget

Uppdaterad
Publicerad

De vakanta tjänster som skulle behöva tillsättas för att få tillräckligt med personal till canceroperationer gapar fortsatt tomma. Camilla Mårtensen,ordförande i Skånes universitetssjukhus styrelse, menar att arbetsmiljön och brist på kompentens är några av orsakerna.

En överläkare på kirurgiska kliniken på universitetssjukhuset i Lund har lex Maria-anmält flera tillfällen där patienter med cancer i bukspospottskörteln fått vänta för länge på operation.

– Vi har resursbrist och för lite personal, säger överläkaren Bobby Tingstedt, som menar tidsaspekten spelar en stor roll vid den här typen av cancer.

Vakanta tjänster

Camilla Mårtensen (L) är ordförande i styrelsen på Skånes universitetssjukhus och menar att de har svårt att rekrytera personal till vakanta tjänster.

– Arbetsmiljön gör att det är påfrestande att arbeta där och så har vi en brist på den här typen av kompetens.

Medger att verksamheten inte klarar uppdraget

Kortsiktigt har de enligt Mårtensen försökt lösa situationen med bemanningspersonal och genom att låta den här personalen vara ifred under pandemin.

– Långsiktigt jobbar vi med att stärka arbetsmiljön genom bland annat bättre schemaläggning, arbetskultur och trygghet, säger Camilla Mårtensen.

Överläkaren som gjort lex Maria-anmälningarna menar att verksamheten inte klarar sitt uppdrag.

– Jag delar hans bild, säger Camilla Mårtensen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.