Foto: SVT

Maktskifte i Bromölla: SD tar täten i nytt konservativt block

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna tar över makten i Bromölla – tillsammans med M och KD. Erik Berntsson (SD) blir ordförande för kommunstyrelsen.

Under måndagskvällen sammanträdde kommunfullmäktige i Bromölla. Två nya valtekniska samarbeten presenterades under sammanträdet. Ett nytt konservativt block med SD, M och KD. Det andra samarbetet består av S, V, C och L.

Det står nu klart att Eric Berntsson (SD) tar över ordförandeposten i kommunstyrelsen.

– Bromölla kommun kommer att ledas av Sverigedemokraterna i samarbete med KD och M. Vi har nu ett konservativt block och det känns jättebra, säger Magnus Persson (SD), ordförande i kommunfullmäktige i Bromölla, till SVT Nyheter Skåne under en paus i sammanträdet.

Sammanträdet i fullmäktige började klockan 17 på måndagskvällen och blev inte färdigt utan bordlades för att upptas nästa måndag igen. Man har kvar val till flera nämnder.

Enligt Magnus Persson (SD) blev samarbetet i det konservativa blocket klart väldigt sent inpå måndagens möte.

– Den sista spiken sattes i förra veckan, det var en jättesen konstellation. Vi jämförde våra budgetar med M och KD och såg att vi kan tjäna på samarbete på sikt, säger Magnus Persson.

Bromölla är den andra kommunen i Skåne där KD och M ingår ett samarbete med SD. Den andra kommunen är Hörby.

Stor besvikelse

Sedan den allmänna rösträtten infördes har Socialdemokraterna haft makten i Bromölla. Jenny Önnevik (S) har varit kommunstyrelsens ordförande de senaste fyra åren. Hon tycker att det är tråkigt att Bromölla nu går samma väg som flera andra skånska kommuner, där Moderaterna valt att samarbeta med Sverigedemokraterna.

– Jag har varit med i politiken länge så jag är inte förvånad, men jag är väldigt besviken, säger Jenny Önnevik.

Hon har den senaste mandatperioden styrt i minoritet och säger nu att hon vet vilken utmaning det innebär.

– Det är otroligt komplicerat. Nu kommer jag att bära med mig mina erfarenheter och driva fram den politiks om vi står för, säger Jenny Önnevik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer