Maktskifte kan ske i Bromölla

Publicerad

På måndagskvällen avgörs det om det blir ett maktskifte i Bromölla. Sverigedemokraterna utmanar Socialdemokraterna om makten.

Socialdemokraterna har av tradition varit det största partiet i Bromölla. Så blev det även i årets val men det skiljer bara ett mandat mellan S och SD.

– Vi ska göra allt vi kan för att få bort Socialdemokraterna. Det har vi lovat våra väljare, säger Magnus Persson (SD), ordförande i kommunfullmäktige i Bromölla.

Han säger att SD utmanar S om kommunalrådsposten och ordförandeposten i kommunstyrelsen.

– Vi har inget valtekniskt samarbete på något parti men vi hoppas på stöd från framförallt M, KD och det lokala partiet Alternativet, säger Magnus Persson.

Företräde för Alternativet har deklarerat att de inte kommer att rösta för SD i kväll. SVT Nyheter har under dagen sökt Stig Gerdin, Alternativets talesperson, för en kommentar men inte lyckats.

Oklart in i det sista

Socialdemokraterna, som blev största parti med 13 mandat i fullmäktige, hoppas på ett samarbete med Alliansen, som fick tio mandat.

– Allting är väldigt oklart. Det kommer att avgöras på mötet i kväll, säger Jenny Önnevik (S), kommunalråd i Bromölla, till SVT Skåne en timme innan kommunfullmäktige ska träffas i Bromölla.

SD har 12 mandat. S tillsammans med V har 15, Alliansen 10 och Alternativet 4 så det parlamentariska läget är oklart eftersom varken S eller SD har lyckats hitta samarbetspartner före kvällens fullmäktige som börjar klockan 17.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer