Allan Widman (L) erkänner att knapptrycket i statsministeromröstningen genomfördes under viss vånda Foto: TT

”Klart tankarna finns kvar när man ska trycka på knappen”

Uppdaterad
Publicerad

Flera toppnamn inom Liberalerna var öppet emot att släppa fram Stefan Löfven som statsminister innan partiet enades om att lägga ner rösterna. Bland dem var skånepolitikerna Allan Widman och Mats Persson.

Det var ett splittrat Liberalerna som på lördagen satte sig på för att besluta om regeringsalternativ. Flera toppnamn i partiet hade i förväg gått ut med att Ulf Kristersson var det enda rimliga alternativet.

Två av Liberalernas skånska tungviktare Mats Persson och Allan Widman var medförfattare till en debattartikel i Expressen med rubriken ”Samarbeta inte med S – gör Kristersson till statsminister”.

Men såväl partistyrelse som riksdagsgrupp röstade för att släppa fram Stefan Löfven. Under fredagens statsministeromröstning i riksdagen röstades sedermera Stefan Löfven fram till statsminister med 115 ja från S och MP, 153 nej från M, KD och SD och slutligen, 77 nedlagda röster från V, C och L.

Att följa eller inte följa

– Det är ingen hemlighet att jag hellre vill se Ulf Kristersson som statsminister. Men jag respekterar att en majoritet på Liberalernas partiråd tyckte annorlunda, skriver Mats Persson (L), i en kommentar till SVT Nyheter Skåne.

Men även om partierna beslutat sina ställningstaganden inför fredagens omröstning är det i slutändan 349 människor som individuellt ska välja mellan tre knappar: grönt, rött eller gult. Centerpartisten Helena Lindahl gick till exempel emot partilinjen och röstade nej.

– Jag måste erkänna att tankarna finns kvar när man ska trycka på knappen. Jag hade gärna sett en annan utgång av dagens omröstning men i kraft av den demokratiska process som skett inom Liberalerna hade jag inget val än att följa mitt parti, säger Allan Widman (L), riksdagsledamot för Malmö kommun.

Partipiskan eller högt i tak

Hur säkert är det egentligen att alla röstar som partiledningen beslutat?

– Partiledningen kan naturligtvis aldrig vara hundraprocentigt säker. Men den process vi har haft har varit utdragen och väldigt transparent. Alla har fått säga sitt och argumentera för sin sak. När man gör så bygger man in att de som deltar i den processen också accepterar utgången av den.

Hur går ni vidare nu?

– Lyckan i olyckan, om man kan säga så, är att vi har en väldigt konkret och publik överenskommelse på 73 punkter som det finns stora möjligheter att följa upp och se till att de levereras. Det tror jag alla är sugna på, oavsett vad man kände innan omröstningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.