Mikael Espling, affärschef för Öresundstågen. Foto: TT/Privat

Klartecken för ersättningbussar om danska strejken bryter ut

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte strejkbryteri att sätta in bussar över Öresundsbron vid en eventuell strejk bland offentliganställda i Danmark. Det har tågbolagens jurister kommit fram till.

Varje dag reser omkring 15 000 personer med tåg över sundet. En eventuell strejk skulle slå hårt mot alla som arbetspendlar och inte kan ta sig till sina jobb som vanligt. Det är danska Banedanmark som har meddelat att deras bemanning skulle bli alltför gles och utspridd vid en strejk för att verksamheten skulle kunna fungera som vanligt. All tågtrafik skulle därmed behöva ställas in, även den över Öresundsbron.

I början på april

Under tisdagen hade de danska och svenska bolagen som kör tågen över Öresund därför ett gemensamt möte för att diskutera ersättningstrafik om strejken bryter ut den 4 april.

– Vi har precis haft möte och som det ser ut i dagsläget kan vi inte se något hinder för att köra bussar över bron, sade Mikael Espling, affärschef för Öresundstågen, den 27 mars.

– Rent juridiskt ser vi inga hinder, men sen vad det kan få för följdverkningar i de fackliga organisationerna vet vi inte.

Bolagen har redan börjat kontakta de bussbolag man har avtal med för att förvarna dem om vad som kan vänta.

– Om vi gör en snabb beräkning så kan det innebära 50 bussar i rusningstid, mellan klockan sex och tio på morgonen och klockan tre till sju på kvällen, och det är en utmaning.

Skickar beställning

Utmaningen är också att få fram tillräckligt många chaufförer, men enligt Mikael Espling kommer bolagen göra allt de kan för att resenärerna inte ska drabbas.

– Vi har förvarnat bussbolagen och så gör vi oss redo att skicka en beställning när vi vet om strejken bryter ut.

Fakta/Danska konflikten

Den danska konflikten grundar sig i ett missnöje med lönerna inom såväl kommun som region och stat. De båda parterna i konflikten har inte kommit överens och den 4 april hotar de berörda danska fackförbunden att ta ut personal i strejk. Arbetsgivarna har å sin sida svarat med att varsla om lockout som den 10 april skulle kunna påverka 440 000 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.