Foto: SVT/TT

Klartecken för ordningsvakter i kyrkan – rökare avhystes

Uppdaterad
Publicerad

Efter problem med onani och avföring får Heliga Trefaldighetsförsamling i Kristianstad klartecken för ordningsvakter i kyrkan. På torsdagen fick dock flera personer som rökte cigaretter inomhus avhysas.

SVT Nyheter Skåne rapporterade under gårdagen om ordningsstörningarna i kyrkan. Personer har onanerat, bajsat och kissat, lämnat kanyler och krossat spritflaskor i och i anslutning till kyrkan.

Dessutom har personal och besökare känt oro, berättade förvaltningschefen. För att komma tillrätta med problemen har kyrkan ansökt om tillstånd att ha ordningsvakter i kyrkan.

Snabbt besked

På torsdagen – redan dagen efter att problemen blev en riksnyhet – fick kyrkan grönt ljus. Till helgen finns ordningsvakterna på plats i lokalerna.

– Det gick snabbt, man vet aldrig om det är uppståndelsen som gjort att det kom ett snabbt besked. Det här innebär att vi kan samarbeta med ordningsvakter i angränsande byggnader, säger Bengt Alvland, församlingens förvaltningschef till SVT Nyheter Skåne, och fortsätter:

– Dessutom har ordningsvakter större befogenheter än de väktare som tidigare har varit här. Vi hoppas att det här ska öka tryggheten i kyrkan.

Avhystes

Under torsdagen har ytterligare problem rapporterats från kyrkan, uppger Alvland. Flera rökare upptäcktes och vid stängningsdags fick personer avhysas från lokalerna.

– Jag fick en rapport om att två missbrukare blev avhysta från kyrkan. Tidigare under dagen var det folk som satt inne och rökte, säger Bengt Alvland.

”Viktigt med hjälp”

Nyheten om ordningsstörningarna blev under onsdagen en av de mest spridda artiklarna i hela Sverige. Församlingen kände sig därför nödgade att göra ett uttalande om händelserna på torsdagen.

På församlingens Facebook-sida skriver man bland annat att de som ställer till problem är ”… svenska män i åldern 35-45 år med missbruksproblematik”.

Kyrkan tillägger också: ”Det är viktigt att dessa får hjälp. Vår tro är att ingen människa är förlorad och att ingen situation är hopplös”.

– Vi skrev i dag på morgonen. Tyvärr har några gått in och pekat ut invandrargrupper för att göra det här. Vi kände ett behov att berätta att det verkligen inte är så, säger Bengt Alvland.

– För ett antal år sedan respekterade man en kyrka och uppträdde inte illa där. Det är annorlunda idag. Den stora förklaringen är att kyrkan ligger precis i anslutning till centralstationen. Blir man avvisad därifrån så kommer man hit och använder rummet som en värmestuga, säger Bengt Alvland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer