Lena Bruces, präst i Heliga Trefalighetskyrkan Foto: Svenska Kyrkan/Wikipedia

”Hade machete innanför jackan”

Uppdaterad
Publicerad

En av prästerna som drabbats av problemen i kyrkan är Lena Bruce, och enligt henne behövs väktarna för att trygga säkerheten för både personal och besökare.

– Jag har inte blivit fysiskt attackerad, men jag har blivit drabbad såtillvida att det varit människor inne i kyrkan i anslutning till gudstjänsten. De har gått runt och stört, antingen bankat eller pratat högt. De har även tagit fram spritflaskor mitt under gudstjänsten, säger Lena Bruce.

Problemen i Heliga Trefaldighets församling i Kristianstad har pågått under en längre tid. Lena Bruce berättar att vaktmästare hittat kanyler och att personer sovit på kyrkobänkarna och uträttat sina behov inne i lokalen. Matspill har lockat möss och råttor, och kyrkan har även fått saneras efter att någon satte igång en pulverbrandsläckare. Kyrkan började kalla in vakter för ungefär två år sedan när personalen upplevde att deras och besökarnas säkerhet hotades.

– Det var en som satt i bänken och pratade högljutt med en kompis och hade en machete innanför jackan. Det är absolut inte roligt, så vill vi inte ha det, vi måste kunna trygga besökarnas och personalens säkerhet. Att kyrkan får vara en lugn och stillsam plats, säger Lena Bruce.

Uteliggare och missbrukare

Enligt Lena Bruce är det uteliggare och missbrukare som stört ordningen i kyrkan.

– Det kommer nu in nya personer i den här skaran. Någonstans kan jag känna att det är ett politiskt beslut, att de får någonstans att vara. De går runt mellan kyrkan, järnvägsstationen och lite överallt på staden. Det blir det här att de driver runt. Vi ligger centralt mitt emot järnvägsstationen, där de sitter många gånger. Men när de inte får vara där kommer de till oss, säger Lena Bruce.

Väktarnas närvaro under exempelvis dop och begravningar har gjort att Lena Bruce inte känner någon oro över de situationer som uppstår. Väktarna har haft en avskräckande effekt.

– Jag har jobbat som fängelsepräst i 28 år så jag är van vid att möta den här gruppen av människor, säger Lena Bruce.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer