Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Husägare vid havet kan få dyrare försäkringar

Publicerad

Husägare nära skånska vattendrag kan drabbas hårt av klimatförändringarna – inte minst ekonomiskt. Också för kommunerna väntar en hög nota när områden ska klimatanpassas.

Kommunerna är enligt lag skyldiga att ta hänsyn till klimatförändringar i planeringen av nya bostadsområden. Men när det gäller befintlig bebyggelse är kommunerna inte skyldiga att skydda mot översvämningar. I stället vilar ett stort ansvar hos den enskilde fastighetsägaren.

– De flesta kommuner har ju stora egna värden de behöver skydda, men rent formellt är det den enskilda fastighetsägaren som måste skydda sig mot översvämningar, säger Staffan Moberg, jurist på branschorganisationen Svensk Försäkring.

Priset kan anpassas efter risk

Om ett bostadsområde drabbas av återkommande översvämningar, kan det i förlängningen bli omöjligt att försäkra bostäderna. Även om det inte går så långt, kan det bli dyrare att till exempel teckna en försäkring för den som bor nära havet.

– Det finns inget som säger idag att det inte blir så, utan vi ser på alla möjligheter. En av de är förstås att vi anpassar priset efter den bedömda risk man har för ett område, säger Ingemar Helgesson på Länsförsäkringar Skåne.

Finansieringen av kommunernas klimatanpassningar är en annan het fråga. För de skånska kustkommunerna är det inte bara fler skyfall och stormar som väntar i klimatförändringarnas spår, utan också höjda havsnivåer.

– Skåne är ett låglänt kustområde. När man kombinerar höga havsnivåer med stormar och extremväder, finns risk för översvämningar, säger Ingemar Helgesson.

60 procent betalas av staten

I Kristianstad beräknas vallarna som ska skydda staden från det omgivande vattnet, kosta mellan 300 och 500 miljoner kronor. Kommunerna kan söka statliga pengar via Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

De kommuner som beviljas stöd, kan få 60 procent av kostnaden i bidrag. I år har MSB 75 miljoner kronor att fördela.

– Hittills har vi fått de pengar vi har sökt, men frågan är hur länge pengarna räcker när fler kommuner börja söka, säger Karl-Erik Svensson, projektledare för skyddsvallsprojektet i Kristianstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.