Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Linnea,14, och Dima,14, klimatstrejkade i Malmö. Foto: Nora Andermatt

Stor klimatstrejk i Malmö

Publicerad

På fredagen samlades hundratusentals människor över hela världen för att klimatstrejka. I Malmö samlades ett hundratals människor vid Stadshuset för att demonstrera.

Trots regn och blåst samlades ett hundratal klimatstrejkare för att demonstrera. Tåget startade vid Stadshuset och gick genom stan bort till Stortorget.

Elva-åriga Frans har strejkat varje fredag sedan februari i år, och han tycker det är viktigt att makthavarna tar tag i problemen.

– Jag gör det här för att jag vill ha en framtid, säger Frans, 11.

Frans, 11 och Siri, 11 var på plats för att strejka. Foto: Nora Andermatt

Skolelever hoppar över skolan

Många som strejkar är precis som Frans, elever som egentligen borde vara i skolan. Men de tycker att klimatfrågan är så pass viktig att skolan, i alla fall i dag, får komma i andrahand.

– Man lär sig också mycket på att demonstrera och vara med i samhället och göra skillnad, tycker Dima, 14.

– Våra lärare kommer behöva sätta ogiltig frånvaro på oss för att vi är här och inte i skolan. Men de tycker att vi är frånvarande för en bra sak så egentligen skulle de inte vilja göra det. Men de måste, säger Alba, 14.

Global klimatmanifestation

Fridays for future är den rörelse som har uppmanat till en global klimatstrejk i dag 20 september. Redan nästa fredag är ännu en global klimatstrejk planerad.

”The one thing we need more than hope is action” stod det på en av skyltarna. Foto: Nora Andermatt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer