Django är sjukskriven men tillbaka i höst enligt prognos från veterinärer. Foto: Polisen

Polishunden åter i tjänst i höst – misstänkt man häktad

Uppdaterad
Publicerad

Den polishund som skadades svårt efter att ha blivit knivhuggen i buken i fredags är nu utskriven och verkar bli helt återställd. Den misstänkte mannen har nu häktats.

Polishunden Django skadades svårt i fredags efter att en man gick till angrepp mot den. Hunden har sedan dess vårdats på sjukhus. På måndagseftermiddagen meddelade Polisen på sin Facebooksida att Django efter omfattande operationer blivit utskriven och verkar bli helt återställd.

– Trots att Django blev knivskuren vägrade han att ge med sig utan försökte trots sina skador att oskadliggöra angriparen. Min hund tappade mycket blod under ilfarten till Djursjukhuset och svävade mellan liv och död under några timmar tills veterinärerna kunde stabilisera läget, berättar hundföraren som vill vara anonym på grund av hotbilden.

Nu häktad

Den misstänkte mannen anhölls på lördagskvällen.

– Mannen har nu häktats på sannolika skäl misstänkt för grovt hot mot tjänsteman, säger Richard Glantz, polisens pressinformatör, på tisdagsförmiddagen.

Men i nuvarande rubricering finns inget brott mot hunden med i häktningsskälen. Det som kan bli aktuellt i ett sådant här fall är grov skadegörelse eller djurplågeri, uppger polisen.

Försökte fly

Det var när mannen försökte springa från platsen som han blev han skjuten av polisen i benet och hann då först knivskära polishunden.

– Django är hemma och vilar upp sig men väntas åter vara i tjänst i höst igen. Så är prognosen i alla fall men redan nu verkar faktiskt Django taggad att ge buset en omgång. Det är oerhört glädjande att se Djangos tillfrisknande även om han inte är helt återställd och jag är djupt tacksam till all personal på veterinärkliniken för deras insats, säger hundföraren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.