I mannens bil hittade man kokain värt närmare en miljon kronor, och i bostaden förvarades kontanter på över en miljon i olika valörer. Foto: Tullverket

Kokain för nästan 1 miljon kronor byttes ut mot mjöl

Publicerad

Efter att Tullverket bytt ut kokain till ett värde av nästan en miljon kronor mot mjöl kunde en misstänkt narkotikasäljare gripas. I hans bostad förvarades över en miljon kronor i kontanter.

Det var i början av juli förra året som Tullverkets spanare såg hur den 31-årige mannen lämnade över misstänkt narkotika mot betalning. Dagen efter tog sig Tullverket in i mannens bil.

Och där hittade man nästan 1,1 kilo kokain, som bedöms ha ett gatuvärde på över 980 000 kronor.

Tullverkets tjänstemän bytte ut kokainet mot mjöl och fortsatte därefter spaningen mot honom. Dagen efter kunde han, efter ett kortare flyktförsök, gripas nära bostaden i Malmö.

Hittade stora summor pengar i hans lägenhet

När Tullverket gjorde en husrannsakan i mannens lägenhet hittade de också en stor mängd kontanter. Det handlar om nästan 295 000 svenska kronor och drygt 75 000 euro, motsvarande ungefär 795 000 svenska kronor.

Det är pengar som åklagaren vill beslagta från mannen eftersom hon menar att de kommer från brottslig verksamhet.

Mannen misstänks ha förvarat och transporterat kokain till ett värde av över 980 000 kronor. Foto: Tullverket

Man hittade också en krypterad mobiltelefon, som används ofta i kriminella kretsar.

Åklagaren: ofta organisation bakom

I förhör har mannen nekat till anklagelserna och angett att han tvingats till en narkotikaleverans. Men åklagaren menar snarare att han sålt och transporterat narkotika och varit en del i en verksamhet som bedrivits i större omfattning.

Men några andra misstänkta personer finns inte med i utredningen.

– När det rör sådana mängder som i det här fallet så är det ofta inte en ensam person utan en organisation bakom. Men det är bara den här mannen som är åtalad, säger kammaråklagare Lena Körner vid nationella åklagaravdelningen.

Vilket straff hon kommer att yrka på vill hon inte gå in på, men straffsatserna ligger på mellan två och sju år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer