Foto: TT

Kommunchef tafsade på praktikant – kan behålla jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen slår fast att en ung kvinnlig praktikant utsattes för sexuella trakasserier av en högt uppsatt chef inom Malmö stad. Trots det kan chefen få behålla jobbet eftersom det rör sig om ett ”mindre allvarligt fall av sexuella trakasserier”, enligt utredaren.

En fredagskväll i oktober utsattes en kvinnlig praktikant för sexuella trakasserier av en högt uppsatt chef i Malmö stad. Övergreppet skedde under en personalfest på Stadshuset.

Kvinnan polisanmälde chefen för sexuellt ofredande.

På uppdrag av Malmö stad har också en advokatbyrå genomfört en granskning av händelsen, en rapport som SVT Nyheter Skåne tagit del av.

Chefen har varit märkbart berusad under kvällen, uppger flera vittnen. Han har druckit drinkar med starksprit och flera glas vin till maten. Efter en viss tidpunkt under kvällen har chefen haft en minneslucka, uppger han.

Chockades

Under festen har kvinnan och chefen hamnat vid samma bord. Chefen ska bland annat ha sagt att ”det fanns goda möjligheter för praktikanter att bli anställda i Malmö stad och att han själv hjälpt många att få jobb”, något som flera vittnen intygar.

Strax därpå, när kvinnan vänt sig bort från mannen, lade han plötsligt handen på insidan av hennes lår. Ett vittne uppger att chefen rörde vid kvinnans lår minst två gånger.

Praktikanten uppger i utredningen att hon blev chockad över händelsen. Hon grep tag i mannens hand, tog bort den och flyttade sig bort från chefen. Kvinnan berättar att hon blev skakad och jätteledsen över händelsen.

På festen har kvinnan fått stöd av flera medarbetare, berättar hon. En medarbetare tog med sig kvinnan till ett avskilt rum där hon började gråta. En kort stund därpå hämtades hon av sin sambo och åkte hem.

Hård kritik

På måndagen efter händelsen skrev Malmö stad i ett pressmeddelande att chefen – som då var ansvarig för två förvaltningar – lämnade ett av sina uppdrag ”på grund av hälsoskäl”.

Meddelandet mötte hård kritik och kommunledningen anklagades för att mörka den egentliga orsaken bakom beslutet.

Fackklubben på förvaltningen skrev i ett mejl till flera chefer att ”pressmeddelandet är kränkande och upprörande för medarbetare och ännu mer för samtliga inblandade personer. Att då släta över och komma med ursäkter, till och med försvara samt hylla, är ytterst magstarkt”.

Även flera medarbetare har reagerat på att Malmö stad tycktes vinkla meddelandet på ett sådant sätt att det var synd om chefen.

Dagarna därpå kom beskedet att chefen stängts av med omedelbar verkan efter att mer information om händelsen framkommit. Efter att kommunledningen varit i kontakt med både chefen och vittnen togs också beslut om att inleda en intern utredning.

”Mindre allvarligt fall”

Enligt utredningen är det också klarlagt att chefen har utsatt kvinnan för sexuella trakasserier. Chefens beteende anses ha kränkt kvinnans värdighet, står det i rapporten:

”Utredningen säger att ’en sammanvägning av samtliga omständigheter leder till slutsatsen att Y utsatt X för sexuella trakasserier’”.

Utredaren anser dock att det rör sig om ett ”mindre allvarligt fall av sexuella trakasserier”:

”Även om alla former av sexuella trakasserier är oacceptabla och aldrig ska behöva tålas av någon medarbetare, anser utredaren att det rör sig om ett mindre allvarligt fall av sexuella trakasserier”, står det i meddelandet.

Ingen saklig grund

Utredningen har fokuserats kring en arbetsrättslig bedömning. Trots att det konstaterats att sexuella trakasserier har begåtts så anses det inte finnas någon laglig grund för att avskeda chefen, skriver utredaren.

Enligt utredningen föreligger inte heller någon saklig grund för att avskeda chefen av personliga skäl.

Utredningen ska nu överlämnas till kommunstyrelsens arbetsgivarsutskott. I samråd med tekniska nämnden ska de ta ställning till ”nästa steg” vid ett sammanträde nästa vecka.

Informerat internt

– Vi har fått utredningen i dag och kommer att läsa och ta del av innehållet. Det är arbetsgivarutskottet som ska ta ställning, säger Liselott Nilsson, HR-direktör på Malmö stad.

Vad innebär ett ”mindre allvarligt fall av sexuella trakasserier”?

– Jag vill inte kommentera innehållet i utredningen. Det är upp till kommunstyrelsens arbetgivarutskott.

Vad har ni gjort sedan utredningen presenterades?

– Vi har informerat internt om att utredningen finns, dess slutsatser och hur processen går vidare, säger Liselott Nilsson.

Vad säger du om kritiken att kommunledningen försökt mörka anledningen till att chefen lämnade sitt uppdrag?

– Vi har lyssnat på kritiken och pratat med berörda fackliga organisationer. Vår avsikt har aldrig varit att mörka.

”La handen på låret”

Carina Nilsson (S), ordförande i kommunstyrelsen arbetsgivarutskott, säger att utredningen ska granskas innan dess att politikerna ska fatta beslut huruvida chefen kan behålla jobbet.

– Sedan ska vi ta ställning till nästa steg, säger Carina Nilsson.

Hur ska man tolka skrivelsen ”mindre allvarligt fall av sexuella trakasserier”?

Det handlar om en enstaka händelse under kort tid. Som jag förstått det har det lett fram till att anses vara av en lindrigare grad. Men aldrig, inte i något sammanhang, acceptera den här typen av händelser, säger Carina Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.