Hörbys kommundirektör Lena Mårtensson Stenudd tycker inte att Arbetsmiljöverket behöver kopplas in. Foto: Gunilla Fritze/SVT

Kommundirektören: ”Förstår inte varför facken går till Arbetsmiljöverket”

Uppdaterad
Publicerad

Kommundirektören i Hörby tycker skyddsombuden i Hörby borde vända sig till henne istället för till Arbetsmiljöverket.

– Vi har en utredning på gång om vad som skett på chefskonferensen på Öresnäs slott. Tills den är klar finns ingen anledning att koppla in Arbetsmiljöverket, säger Lena Mårtensson Stenudd.

När det blev känt att minst en chef i Hörby kommun badat naken på en konferens med ett 40-tal chefer ville kommundirektören först inte göra en utredning.

– Jag tyckte inte det fanns någon anledning. Jag hade gjort en egen intern utredning och pratat med de som var berörda. De som var vid poolen och den person som skulle ha varit utsatt för sexuella trakasserier, säger Lena Mårtensson Stenudd.

Hon säger att den nakenbadande chefen bett om ursäkt och den som skulle ha blivit utsatt för sexuella trakasserier inte har gjort någon anmälan.

Möte med cheferna

Alla chefer i Hörby kommun, ett 40-tal, har Lena Mårtensson Stenudd haft ett möte med och de har fått ventilera sina åsikter och frågor, säger hon.

Fem huvudskyddsombud och ett skyddsombud gjorde en så kallad 6:6a-anmälan enligt Arbetsmiljölagen. De krävde svar från kommunledningen om vad som egentligen skett på konferensen och vilka konsekvenser det fått för anställda i kommunen.

Den politiska ledningen tog beslutet att en extern utredare skulle kopplas in och advokatbyrån Moll Wedén i Malmö fick uppdraget.

– Det kommer en rapport senast 8 oktober och innan dess finns det ingen anledning för skyddsombuden att koppla in Arbetsmiljöverket, säger Lena Mårtensson Stenudd.

Ingen bra dialog

Hon säger att dialogen mellan kommunledningen och de fackliga organisationerna kunde varit bättre.

– Jag försöker ha en bra dialog genom samverkansmöten och liknande men jag har aldrig tidigare i mitt yrkesverksamma liv varit med om någonting liknande, att man inte har den här dialogen.

Hon tillägger:

– Jag är väldigt förvånad. Det är någonting annat kanske som jag inte kan ta på. Jag vet inte vad det är, säger Lena Mårtensson Stenudd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Konflikterna i Hörby

Mer i ämnet