Skogsområdet som Simrishamns kommun nu förvärvat är elva hektar stor. Foto: SVT och Johan Nilsson/TT

Simrishamns kommun köper omtvistat skogsparti på Österlen

Publicerad

Efter att statliga Sveaskog i fjol lade ut ett skogsparti i Skillinge till försäljning engagerade sig många bybor för att skogen inte skulle exploateras. Nu har Simrishamns kommun och Sveaskog kommit överens om en försäljning.

I den ursprungliga annonsen beskrev Sveaskog skogspartiet som ”havstomt med expansionspotential”, vilket fick de boende att reagera och frukta för att det populära rekreationsområdet skulle skövlas eller exploateras på något sätt.

När nu Simrishamns kommun slutligen köpt området är Sveaskog självkritiska till den ursprungliga annonsen.

– Det känns väldigt bra att kommunen nu köper denna skogsfastighet. Den här affären har engagerat många medborgare och fått uppmärksamhet till följd av en olycklig mäklarannons som antydde något helt annat än vad vår intention har varit. Vi har anledning att vara självkritiska. Vår önskan har hela tiden varit att sälja marken till någon som kan förvalta den på bästa sätt och där ser vi kommunen som en bra köpare, skriver Sveaskogs fastighetschef Björn Larsson i ett pressmeddelande.

Riktar tack till boende

Köpeskillingen landar på 3,5 miljoner kronor.

– Det är fantastiskt att äntligen vara i hamn, nu kan vi säkerställa att Skillingeskogen kommer att tas om hand på allra bästa sätt. Jag vill även passa på att rikta ett stort tack till alla medborgare som också synliggjort hur betydelsefullt området är för byn, skriver samhällsplaneringsnämndens ordförande Carl-Göran Svensson (C) i kommunens pressmeddelande.

Simrishamns kommun ska nu se över hur man kan göra för att utveckla fritidsområdet.

SVT besökte Skillingebon och världstrombonisten Nils Landgren när frågan var som hetast:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.