Kommungräl om byggplaner i idyll på Söderslätt

Publicerad

Trelleborgs planer på att bygga ett nytt bostadsområde 500 meter från Östra Gevie har väckt ont blod hos grannkommunen Vellinge.
– Jag är förvånad över planerna, Östra Grevie är en liten ort med unik karaktär som inte får gå förlorad, säger Carina Wutzler (M), kommunalråd i Vellinge.

Centrum av byn Östra Grevie ligger i Vellinge kommun men mindre än 500 meter från bykärnan går gränsen till Trelleborgs kommun. Ett utmärkt läge för nya bostäder, anser Patrik Holmberg (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Trelleborg. I den nya översiktsplan presenteras nu planer för en helt ny by – ”Sydöstra Grevie” – med upp till 50 nya bostäder som ska byggas inom tio år.

Vellinges kommunalråd Carina Wutzler är skeptisk.

– Vi vill låta byn växa mer långsamt och försiktigt och bevara den småskaliga bebyggelsen, säger hon.

Blir avskurna från byn

Patrik Holmberg (c), ordf samhällsbyggnadsnämnden Trelleborg

All ny bebyggelse gör ett visst intrång i landskapet, visst är det så, medger Patrik Holmberg (C), ordförande byggnadsnämnden i Trelleborg.

– Men vi måste bygga ut vår kommun där det är lämpligt. Och vi planerar inga höghus utan kanske tvåvånings radhus.

Den nya delen ”Sydöstra Grevie” skulle också  hamna avskuren från resten av byn, påpekar Carina Wutzler. Ett par hundra meter obebyggd mark skulle ligga mellan bykärnan och den nya husen eftersom Trelleborgs kommun inte har rätt att bygga närmare.

– Då finns en risk att orten blir fragmenterad. Vi vill låta Östra Grevie växa ut runt tågstationen så att den unika landsbygdskaraktären bevaras.

Vill ha betalt för pendlarparkering

Pendeltågsstationen och dess parkering är också något som Vellinges skattebetalare har bekostat, säger Carina Wutzler.

– Och nu kommer Trelleborg och vill dra nytta av det här. Men då bör man kanske vara med och betala . Pendlarparkeringen är full redan idag och många av dem som står där är trelleborgare.

Patrik Holmberg påpekar att många Vellingebor drar nytta av Trelleborgs utbud.

– Vår ishall till exempel, den används av många från Vellinge.

I augusti ska Trelleborgs nya översiktsplan antas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer