Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linus Larliander, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen, och Dan Lindström, ordförande för Skräbeåns fiskevårdsförening, hoppas att åtgärderna ska ge goda resultat. Se mer i videoklippet. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Konstgjord befruktning ska rädda siken i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Fiskbeståndet har minskat kraftigt i Skräbeån som rinner genom Bromölla kommun. Med hjälp av konstgjord befruktning hoppas Skräbeåns fiskevårdsförening och länsstyrelsen att siken åter ska frodas.

I videoklippet får du se hur befruktningen går till.

Under torsdagen hjälptes länsstyrelsen, fiskevårdsföreningen, deltagare och lärare från Önnestads folkhögskola åt med att fånga in sik och befrukta rom. Även Linnéuniversitetet i Kalmar är inblandat, då rom skickas dit för analys.

Målet är att ta reda på vad det är som gjort att sikbeståndet minskat i Skräbeån.

– Det här är vårt enda sikbestånd i Skåne och det sydligaste i Sverige. Det är spännande att vi kan ha sik i de här delarna av Sverige och det är viktigt att vi jobbar för att de ska må bra, säger Linus Larliander, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.