• Viktigt meddelande:

    Det brinner kraftigt nordväst om Åbuamossen i Hässleholms kommun. Personer som bor i området bör förbereda sig på evakuering. Läs mer

Konstrundan i östra Skåne fyller 50 år. Visa alla (13)
Visa alla (13)

Sveriges äldsta konstrunda fyller femtio

Publicerad

För femtionde året i rad arrangerar föreningen ÖSKG Konstrundan under påskdagarna. I år deltar närmare100 konstnärer, inte bara på Österlen, utan i hela östra Skåne.

Bakom Konstrundan står föreningen ÖSKG, en sammanslutning av konstnärer och konsthantverkare från Kristianstad i norr till Ystad i söder.

Som vanligt visas en mängd olika konstarter och ateljéer upp för besökarna. På samlingsutställningen på Tjörnedala konsthall i Baskemölla visas ett verk av varje deltagande konstnär.

Skattjakt för de yngsta

I år ska även barnen lockas följa med sina föräldrar och se på konst och konsthantverk.

– Det är första gången vi satsar på våra yngsta besökare. För att göra det spännande  kan barnen gå på skattjakt hos vissa konstnärer och samla armband. Den som samlar flest armband vinner fina priser, säger Susanne Lindblad, verksamhetschef på Tjörnedala konsthall/ÖSKG.

”Roligt och härligt”

På Silvergården i Rörum förbereder konsthantverkarna Ebba Huberyc och Clemens Ek det sista innan besökarna börjar strömma till.

– Det ska bli roligt och härligt! Och det är också med lite skräckblandad förtjusning, säger Ebba Huberyc.

Hon arbetar framför allt med smycken i järn och silver. Enligt henne själv är hennes signum de oregelbundna ringarna, som hon gärna återkommer till i sitt skapande.

Träffar nya vänner

Ebba Huberyc arbetar sida vid sida i verkstaden med sin man, Clemens Ek, snickare, smed och även han, silversmed. Han ser också fram emot att möta besökarna.

– Idag är det lugnt men imorgon blir det rusning. Det fina är att vi har blivit vänner med många av besökarna under årens lopp, säger Clemens Ek.

Paret berättar att Konstrundan nästan blivit som deras Nyårsafton och för dem löper det nya året från påsk till påsk.

Konst i varje korsning

Över hela Skåne öppnar konstnärerna sina ateljéer och för den intresserade finns det mängder av utställningar att välja mellan under påskhelgen. Det är många som passar på att locka besökare till sig, inte bara medlemmar i ÖSKG.

Bland annat på Fabriken i Bästekille visas en samlingsutställning med verk av 23 olika konstnärer i år. Till exempel Carl Gustafsson, Camilla Eriksson, Mats Åkerman och Maj Lindholm

Dokumenterande fotokonst

På Folkhemmet i Östra Hoby visas en fotoutställning med bilder från tidigt 70-tal. Det är fotograferna Gunnar Källström och Kjell-Åke Andersson som ställer ut.

– Vi skildrar miljöer som försvunnit, som mina gruvbilder från Wales eller Gunnars bilder från en landsbygd med invånare som inte längre finns kvar. Lite nostalgi kanske men det är våra minnen och våra möten som vi skildrar, säger Kjell-Åke Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Konstrundan i östra Skåne fyller 50 år.
– De oregelbundna ringarna är lite av mitt signum, säger Ebba Hyberyc till SVT Nyheter Skåne.
– De oregelbundna ringarna är lite av mitt signum, säger Ebba Hyberyc till SVT Nyheter Skåne. Foto: Linda Fridh
Ebba Hyberuc, konsthantverkare på Silvergården i Rörum, arbetar framförallt i metall och silver.
Ebba Hyberyc, konsthantverkare på Silvergården i Rörum, arbetar framförallt i metall och silver. Foto: Linda Fridh
Ebba Hyberuc och Clemens Ek, konsthantverkare på Silvergården i Rörum.
Ebba Hyberuc och Clemens Ek, konsthantverkare på Silvergården i Rörum. Foto: Linda Fridh
Fotograf och filmregissör Kjell-Åke Andersson på fotoutställningen på Folkhemmet i Östra Hoby.
Fotograf och filmregissör Kjell-Åke Andersson på fotoutställningen på Folkhemmet i Östra Hoby. Foto: Linda Fridh
Fotoutställning av Kjell-Åke Andersson.
Fotoutställning av Kjell-Åke Andersson. Foto: Linda Fridh
Mannen på bilden heter Ove Magnusson, fyrvaktarson från Gotland som gick till sjöss i unga år. På äldre dar gick han upp vid fyra varje morgon och lagade åt olika fiskeaffärer i Stockholm.
Mannen på bilden heter Ove Magnusson, fyrvaktarson från Gotland som gick till sjöss i unga år. På äldre dar gick han upp vid fyra varje morgon och lagade när åt olika fiskeaffärer i Stockholm. Foto: Gunnar Källström
Bilden på Ingmar Bergman och Liv Ullman tog Gunnar Källström 1968 på Bergmans 50-årsdag på Fårö. Ett vänligt, varmt och somrigt möte.
Bilden på Ingmar Bergman och Liv Ullman tog Gunnar Källström 1968 på Bergmans 50-årsdag på Fårö. Ett vänligt, varmt och somrigt möte. Foto: Gunnar Källström
Den samiska kvinnan Sara Utsi. Hennes barndomshem i dalen hade dränkts och hamnat under ett vattenmagasin som Vattenfall hade byggt. På vintrarna gick hon ut på isen med en ficklampa och lyste ner genom isen för att återse sin födelsedag.
Den samiska kvinnan Sara Utsi. Hennes barndomshem i dalen hade dränkts och hamnat under ett vattenmagasin som Vattenfall hade byggt. På vintrarna gick hon ut på isen med en ficklampa och lyste ner genom isen för att återse sin födelsedag. Foto: Gunnar Källström
Bilden heter Sommarflirt och togs 1961 när Gunnar Källström arbetade som sommarvikarie på Västerbottens-Kuriren. Flickan med sjalett och klackskor iakttar de äldre flickorna. Den lilla pojken kastar en beundrande blick mot killarna i bilen.
Bilden heter Sommarflirt och togs 1961 när Gunnar Källström arbetade som sommarvikarie på Västerbottens-Kuriren. Flickan med sjalett och klackskor iakttar de äldre flickorna. Den lilla pojken kastar en beundrande blick mot killarna i bilen. Foto: Gunnar Källström
Kvinnorna på äldreboendet på Söder i Stockholm har kräftskiva.
Kvinnorna på äldreboendet på Söder i Stockholm har kräftskiva. Foto: Fotograf Gunnar Källström
Janis Joplin i Sverige 1969
Janis Joplin i Sverige 1969 Foto: Fotograf Gunnar Källström
Fotbollsspelaren Ove Kindvall i badet efter en fotbollsmatch mot Frankrike 1970.
Fotbollsspelaren Ove Kindvall i badet efter en fotbollsmatch mot Frankrike 1970. Foto: Fotograf Gunnar Källström