Kontorslandskap skapar stress och sämre arbetsmiljö. Även smittorisken är större än i traditionell kontorsmiljö. Foto: Vidar Ruud/TT

Kontorslandskap sprider mer smitta

Uppdaterad
Publicerad

Öppna kontorslandskap ökar stressen, minskar kreativiteten och trivseln. Det visar forskning. Och nu ökar oron för att modellen också gör att coronasmittan sprids lättare.

Allt fler arbetsgivare går över till ABW, det vill säga öppna kontorslandskap med aktivitetsbaserade arbetsplatser. De anställda har inga egna skrivbord, utan sitter på olika platser beroende på vilken arbetsuppgift man har för dagen.

Modellen säljs ofta in med argument som att den är bra för bland annat kreativitet och social gemenskap. Men så upplever inte de anställda det. Det här visar åter igen forskning, den här gången från Malmö universitet.

Studerat sina kollegor

Den här gången har forskarna studerat sina egna arbetskamrater när ett av universitetets hus byggdes om. Och studien visar att de anställda trivdes sämre med sina jobb sedan de aktivitetsbaserade arbetsplatserna införts. Fler valde också att arbeta hemifrån.

De anställda tyckte det var jobbigt att hela tiden bli störda i de öppna arbetsutrymmena. Det gjorde att de ofta mailade varandra trots att de kanske satt bredvid varandra, vilket i sin tur ledde till ännu mer stress.

Risk för smittspridning

Till detta kommer nu den pågående coronapandemin och risken för smittspridning.

– Redan innan pandemin visade flertalet studier på ökad smittspridning i öppna kontorsmiljöer med mer självrapporterad ohälsa och fler sjukskrivningar jämfört med traditionella kontorsmiljöer, säger Tuija Muhonen som är professor i arbetsvetenskap vid Malmö universitet och som gjort studien tillsammans med Hanne Bethelsen som är docent i ledarskap och organisation.

Hanne Berthelsen säger att det inte handlar om att gå tillbaka till att alla har egna rum.

– Men kanske två eller tre kan dela på ett rum istället för att 15 gör det, säger hon

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer