Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

Sverige gör flest inre gränskontroller

Sverige utför överlägset flest så kallade inre gränskontroller i EU, och det beror på de omfattande fordonskontrollerna på Öresundsbron, rapporterar Sveriges Radio.

Sverige utförde under sommaren förra året åtta gånger så många inre gränskontroller so Tyskland.

Av de 3,2 miljoner inre gränskontroller som svenska myndigheter utförde under sommarmånaderna juni, juli och augusti 2016 ledde bara 124 stycken till att en person ansökte om asyl i Sverige, visar siffror som Sveriges Radio begärt ut och redovisar.

Både i Danmark och Tyskland påträffar myndigheterna fler migranter och flyktingar vid sina inre gränskontroller, men den svenska gränspolisen menar att jämförelsen är problematisk eftersom så mycket trafik passerar över Öresundsbron och att kontrollerna därför blir många.

Polisen konstaterar också att många flyktingar tar andra vägar till Sverige än över Öresundsbron. Exempelvis kommer fler via Polen och Finland.

Fem länder i EU – Sverige, Norge, Danmark, Tyskland och Österrike – har tillåtelse att göra inre gränskontroller.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer