Inrikesminister Mikael Damberg höll pressträff på torsdagen där han presenterade regeringens förslag till åtgärder för att bekämpa organiserad brottslighet. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Kraftig minskning av skjutningar i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Sprängattentat, skjutningar med två döda och en hotfull man som orsakade terrorpådrag på Malmö C. Det har varit de dominerande nyheterna från Malmö i början av juni månad.

Men polisens statistik visar att antalet skjutningar minskat kraftigt de senaste åren. Även antalet sprängningar har minskat.

– Förra veckan var en tuff vecka för Malmö. Men i ett längre tidsperpektiv ser vi hur polisen flyttat fram sina positioner. Inte minst skjutningarna har minskat kraftigt, medan sprängningarna ligger kvar på en ganska hög nivå, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

– Jag förväntar mig att de här siffrorna ska ner varaktigt, under lång tid.

Våldet i Malmö

Malmöpolisens statistik visar att antalet skjutningar minskat kraftigt de senaste åren. 2016 och 2017 skedde drygt 60 skjutningar per år. 2018 var det 49 skjutningar. Fram till den 14 juni i år har det varit tio skjutningar.

Foto: SVT Design

Det är ännu för tidigt att säga om polisens projekt ”Sluta skjut” – där polisen använder både piska och morot för att få gängkriminella att sluta använda skjutvapen – haft effekt, enligt Damberg.

– Men jag hoppas och tror att det ska bli en bra utvärdering av projektet, att det bidragit till en lägre nivå av skjutningar.

– Det andra är att man jobbar underrättelsebaserat, att man är så duktig på att följa de här kriminella individerna, hur de hänger ihop med varandra och att man jobbar strategiskt mot gängen, säger Mikael Damberg.

Även när det gäller sprängningar visar polisens statistik en minskning, om än inte lika stor. Dessutom har flera av explosionerna haft större sprängverkan i år. Polisen tror att det flera gånger använts sprängmedel som stulits från byggarbetsplatser.

Foto: SVT Design

Under natten till fredagen följde Mikael Damberg polisens arbete. En lugn natt med samtal med poliser.

– Det finns en känsla av att man inte räcker till, man behöver fler kollegor.

– Redan nästa vecka börjar 38 nya polisassistenter i Malmö. Det är välkommet, man väntar verkligen på dem så att man kan få avlastningen och göra det jobba man vill göra, säger Mikael Damberg innan han tar flyget tillbaka till Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldet i Malmö

Mer i ämnet