Foto: TT/SVT

Kraftiga bangers allt vanligare i Malmö

Publicerad

En ny typ av kraftiga smällare, cobra 8, blir allt vanligare enligt Malmöpolisen. Vid bilexplosionen i Limhamn natten till fredag misstänker polisen att just en sådan placerats intill bilen.

Natten till söndag inträffade två explosioner kort efter varandra vid en restaurang på Adelgatan och på Föreningsgatan i centrala Malmö. Till följd av explosionerna krossades fönsterrutor och det blev även skador inne i lokalerna. Flera boende i närheten ska ha hört höga smällar i samband med explosionerna.

Natten till fredag exploderade även en bil på Hisstornsgatan i Limhamn i närheten av ett bostadshus. En boende i området som vill vara anonym berättade för SVT Nyheter Skåne att hen själv vaknade av den kraftiga smällen, och att det känns oroligt att något sådant kunde hända nära bostaden.

Cobra 8 allt vanligare

Enligt Malmöpolisen har den senaste tidens explosioner sannolikt orsakats av en ny kraftigare typ av bangers, så kallade cobra 8. En explosiv smällare som orsakar stor skada och kan ge livshotande skador om man befinner sig nära. Polisen oroas nu av den nya trenden.

– Det är en obehaglig trend, det är ingen tvekan om det. De här pjäserna och framförallt cobra 8 är väldigt kraftfulla, säger polisens pressinformatör Nils Norling.

– Framförallt när det gäller cobra 8 är det runt 100 gram sprängmedel, det ger allvarliga personskador om man skulle befinna sig i närheten och det kan också ge stora egendomsskador så det är en oroande trend.

Framförallt är det lättillgängligheten på bangers som bekymrar polisen. Enligt Nils Norling köps bangers över nätet och skickas med post direkt hem i brevlådan.

Livshotande skador

Att den här sortens bangers förekommit allt oftare vid detonationer i bilar, lokaler och entréer i malmö, tror Nils Norling också kan ha att göra med att de fungerar som substitut till handgranater, eftersom explosionseffekten är stor.

– Om man befinner sig i väldigt nära anslutning direkt till den så kan vi tala om direkt livshotande skador.

– De är farliga, det är stor sprängkraft i dem och det är inga leksaker det här, säger Nils Norling.

Hur ska man komma tillrätta med det här?

– Det är såklart en lagstiftningsfråga, och det är också något som vi inom polisen inte kan lösa själva. Vi måste ha ett samlat samlingsgrepp på det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer