Kraftringen uppmanar nu konsumenterna att spara extra mycket energi fram till jul. Arkivbild. Foto: Robert Henriksson/SvD/TT

Kraftringen vädjar till allmänheten: Spara extra mycket på elen

Publicerad

Belastningen på landets energisystem är stor just nu och läget väntas bli ännu mer pressat till helgen. Kallare väder och mindre blåst, minskad vattenkraftsproduktion, isdrabbade vindkraftverk och driftsstopp i de båda kärnkraftverken.

Nu uppmanar Kraftringen alla att hjälpas åt och spara på elen.

– Det är ett sällsynt dåligt läge. Vi är beroende av att vi kan ha våra kärnkraftsreaktorer igång, säger Marie Liljewall, affärsutvecklare på Kraftringen.

På fredag kopplas Sveriges största elproducerande enhet Oskarshamn 3 bort för att ett fel i generatorn ska kunna åtgärdas. Sedan tidigare är kärnkraftverket Ringhals 4 avstängt för reparationsarbete som ska pågå till slutet av februari nästa år.

Elpriserna i Skåne

– Vi befinner oss i ett mycket ansträngt läge. Marginalerna är från början små vad gäller elproduktionens möjligheter att möta efterfrågan på el. Det nio dagar långa stoppet av Oskarshamn 3 gör läget ytterligare mer ansträngt. Därför behöver vi alla hjälpas åt och göra det vi kan under de kommande veckorna, säger Marie Liljewall.

Vatten, vind och kyla

De senaste veckorna har även vattenkraftsproduktionen i norr varit något reducerad medan man lägger ett skyddande istäcke på flera av de stora älvarna. Ett arbete som görs varje år för att undvika att det bildas issörja och isflak vilket i sin tur riskerar reducera produktionen.

Det har även bildats isbeläggningar på en del vindkraftverk i norra Sverige och i Finland. Isbeläggningen gör att vindkraftverkens effektivitet minskar.

Elanvändningen påverkas också i hög grad av hur kallt det blir och väderprognoserna för de kommande två veckorna pekar på temperaturer betydligt under de normala.

Allvarligt läge

Kraftringen uppmanar nu såväl privatkunder som företagskunder att hjälpa till med att minska förbrukningen under perioden då Oskarshamn 3 är ur drift.

– Alla kan göra något ytterligare. Framför allt är det uppvärmning och varmvatten som drar mycket energi. När det gäller företag är det väldigt individuellt men de flesta kan göra något litet, säger Marie Liljewall.

Genom att minska energiförbrukningen minskas belastningen på elnätet vilket i sin tur minskar risken för frånkoppling och mycket höga elpriser.

– Vi vill signalera allvaret i situationen som råder under perioden från 9-18 december och uppmanar att tänka solidariskt för samhällets bästa, säger Marie Liljewall på Kraftringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elpriserna i Skåne

Mer i ämnet