Axel Bengtsson tycker att en halv miljard kronor är alldeles för mycket pengar att lägga på projektet. Foto: Trelleborgs kommun

Krav på folkomröstning om nya hamninfarten i Trelleborg

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på en ny infart till Trelleborgs hamn får mothugg. På fredagen inleds kampen för en kommunal folkomröstning i frågan. Men kommunalrådet vill inte ha någon folkomröstning.

– Det blir inte svårt att få ihop tillräckligt med namn. Många trelleborgare är rejält upprörda över politikernas huvudlösa satsning, säger Axel Bengtsson.

Han är upphovsman till det folkinitiativ som registreras på fredag, det vill säga ett krav på kommunal folkomröstning. Med inspiration från bland annat Svedala, där planerna på ett nytt fängelse nyligen röstades ned av invånarna, hoppas han stoppa den så kallade Östra infarten.

– Huvudargumentet är att det kostar alldeles för mycket. Trafikverket, som dömt ut projektet, räknar med i storleksordningen en halv miljard kronor totalt. Detta i ett läge när vården, skolan och omsorgen i Trelleborg går på knäna, säger Axel Bengtsson.

Leda om den tunga trafiken

Kommunen vill ha infarten och en anslutande ringväg för att leda om den tunga trafiken till hamnen. Idag passerar den strida av strömmen av lastbilar och andra fordon Trelleborgs stadskärna, som genom den nya trafiklösningen ska öppnas upp för mer bostadsbyggande.

– I Rådhuset råder i princip konsensus kring planerna. Politikerna har valt att bortse från att en rad tunga utredningar gått emot Östra infarten och att staten vägrar skjuta till en krona. Det är hög tid att vanligt folk, vi som ska betala, får säga sitt, menar Bengtsson.

För att en folkomröstning ska komma till stånd krävs enligt kommunallagen namnunderskrifter från minst tio procent av de röstberättigade, vilket enligt Axel Bengtsson innebär cirka 3500 trelleborgare.

– Det blir inga problem. Jag tänker själv samla in de första namnen på Rådhusets trappa på fredag, säger han.

Fullmäktige beslutar

Kommunstyrelsens ordförande Mikael Rubin (M) vill inte ha en folkomröstning, men förklarar att det ändå kan bli av.

Även om Axel Bengtsson lyckas samla ihop 3500 namnunderskrifter är det trots allt kommunfullmäktige som beslutar om folkomrösningen blir av.

– Jag vet ju inte vad alla andra politiker kommer rösta, säger Mikael Rubin.

– Jag tycker att projektet om ringvägen kommit så långt att det inte bör stoppas, men var hamninfarten ska ligga är fortfarande en öppen fråga.

När kommunfullmäktige röstade om projektet röstade 47 av 51 politiker för satsningen. Men Mikael Rubin förklarar att motståndet var väntat.

– Det kommer alltid finnas liknande motstånd, det fanns det även när Öresundsbron skulle byggas. Men i dag finns det ingen som är emot bron, säger Mikael Rubin.

Såhär kan en folkomröstning bli av

Folkomröstningar i kommuner och landsting är alltid rådgivande. Om 10 procent av de som har rätt att rösta i en kommun eller ett landsting begär det måste kommun- eller landstingsfullmäktige pröva om en folkomröstning ska hållas. Men om två tredjedelar av ledamöterna i fullmäktige sedan röstar nej till initiativet blir folkomröstningen inte av.

Källa: Riksdagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.