Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Privat / TT

Krav på skolplikt kan stoppa 5-åriga Praise balettdrömmar

Uppdaterad
Publicerad

Praise har fått en plats på kungliga teaterns balettskola i Köpenhanm. Åtta av 240 barn i hennes ålder kom in.

Men Malmö stad vill inte ge henne undantag från skolplikten i Sverige. Hennes mamma är förtvivlad.

Praise mamma ansökte hos grundskoleförvaltningen i Malmö om att dottern ska få gå i skola i Köpenhamn istället för i Malmö när hon fyller sex år.

– Hon har en fått en enastående möjlighet att gå på den kungliga teaterns balettskola. Det finns inget motsvarande i Malmö, säger Karina Helmann Jensen, som bor i Hyllie med sin dotter.

Hon pendlar med tåget till Köpenhamn och planerar att ta med sig dottern till balettskolan som ligger i närheten av hennes arbetsplats.

Ystad blev en väckarklocka

Det har varit flera uppmärksammade fall där föräldrar håller sina barn hemma från skolan av olika skäl.

I Skåne var det för några år sedan fem barn på en ort utanför Ystad som hölls isolerade av sina föräldrar. När det uppdagades blev det en skandal.

– Vi har blivit mycket bättre på att noga dokumentera och inhämta underlag. Det som hände i Ystad blev säkert en väckarklocka för många, säger Joel Valsten, enhetschef vid skolplaceringsenheten i Malmö.

Inte synnerliga skäl

På fredagen ska politikerna i grundskolenämndens arbetsutskott ta beslut om 5-åriga Praise framtid.

Den ansvariga tjänstemannen på grundskoleförvaltningen tycker inte att det finns synnerliga skäl för att undanta henne från skolplikten i Sverige.

”Grundskoleförvaltningen bedömer att enbart den omständigheten att en elev ges möjlighet att utöva ett intresse, i aktuellt fall balett, inte är av sådan karaktär att det finns synnerliga skäl”, står det i motiveringen. 

– Jag har mycket dokumentation som visar att skolan i Köpenhamn ger en fullgod undervisning som är lika bra som den svenska. Det är till och med fler undervisningstimmar i Danmark, säger Karina Helmann Jensen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.