I hela sina liv har de fem syskonen hållits isolerade från omvärlden och levt i misär. Bilden är en illustration och har ingenting med det aktuella fallet att göra. Foto: TT arkiv

Fem syskon hölls isolerade från omvärlden

Uppdaterad
Publicerad

Fem barn i Skåne har hållits helt isolerade från omvärlden av sina föräldrar. Barnen har aldrig fått gå i skolan och socialtjänsten har omhändertagit fyra av barnen. Det avslöjar Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.

Sommaren 2018 knackar polis och socialsekreterare på dörren till en villa i sydöstra Skåne. Bakom dörren möts de av smuts, misär och fem syskon som hållits isolerade från omvärlden under hela sin uppväxt.

Sydsvenskan och HD har ägnat månader åt att granska fallet med de omhändertagna barnen.

Familjen i fråga består av mamma, pappa och fem syskon mellan 4 och 18 år. De fyra minderåriga syskonen omhändertas direkt av myndigheterna den där onsdagen i augusti 2018, medan 18-åringen får bestämma själv och då väljer att stanna hos sina föräldrar.

”En sanitär olägenhet”, ”stökigt och ohygieniskt i samtliga rum i bostaden”, skriver socialsekreterarna i sina anteckningar, enligt Sydsvenskan och HD.

Kan inte gå på toaletten

Barnen har aldrig gått i skolan och Skatteverket har dessutom avregistrerat barnen från den svenska folkbokföringen. Föräldrarna hävdar dock att syskonen fått hemundervisning via en webbaserad skola i Kalifornien, ett påstående som aldrig bevisas.

De omhändertagna barnen har också fått genomgå en rad utredningar.

Enligt Sydsvenskan och HD har man i dessa kommit fram till att ”barnen, trots att tre av dem är mellan 10 och 16 år när de undersöks, saknar grundläggande kunskaper och färdigheter – både ”socialt och kunskapsmässigt” – för att kunna fungera i samhället”.

Bland annat lyfter man fram att barnen saknar tidsuppfattning, de klarar inte av att knyta skorna och är oförmögna att duscha och gå på toaletten.

En av tonåringarna får vid ett tillfälle en påse bananer av en socialsekreterare, men kan varken öppna påsen eller skala någon banan.

Framtidsmöjligheterna ser mörka ut

Alla syskon har dessutom grava språkstörningar och trots att familjen inte har utländsk bakgrund har de ändå inte haft svenska som modersmål i hemmet.

Barnens fysik är också eftersatt. Enligt granskningen konstaterar man i en läkarundersökning att ”alla barnen har svag balans och svag kraft i benen” – ett tecken på att de inte rört sig tillräckligt under sin barndom.

Att barnen aldrig gått i skolan märks tydligt i de tester de genomgått och socialtjänsten har konstaterat att barnens framtidsmöjligheter ser mörka ut.

Har gett myndigheterna rätt

I dag är barnen placerade på HVB-hem och i jourfamiljer utanför Skåne och ska få möjlighet att börja i skolan, men mycket hjälp och extrainsatser kommer att behövas.

Några av barnen har också neuropsykiatriska diagnoser, men det är oklart om de är medfödda eller beror på ”hemmiljön eller näringsbrist”.

Föräldrarna har överklagat omhändertagandet av barnen, men alla domstolar som hittills prövat fallet har gett myndigheterna rätt, enligt Sydsvenskan och HD.

I en intervju med Sydsvenskan tillbakavisar mamman i familjen alla anklagelser.

– Vi är chockade. Man överdriver och hittar på saker. Saker som vi kan bevisa, men som rätten inte har tagit hänsyn till, säger mamman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.