TV4 har mött föräldrarna till de isolerade barnen. Foto: SVT

Föräldrarna till de isolerade barnen i Ystad träder fram

Uppdaterad
Publicerad

Fjorton månader efter att fyra barn omhändertogs från en familj i Ystads kommun väljer föräldrarna att träda fram för att ge sin version. Tv 4:s Kalla Fakta träffade paret i deras hem

Det var i slutet på augusti 2018 som fyra av fem barn i en familj på en ort öster om Ystad tvångsomhändertogs av polis och socialtjänst. Det femte barnet var myndigt och valde att stanna hos föräldrarna.

Hemmet var smutsigt och stökigt, alla barnen hade dålig balans och svaga muskler. Flera visst inte hur man tvättar sig eller går på toaletten, står det bland annat i en dom från kammarrätten.

Ger sin version

I kvällens ”Kalla Fakta” på TV 4 träder föräldrarna fram för att ge sin version. De svarar bland annat på frågan varför barnen inte har fått gå i svensk skola.

Mamman visar i reportaget läroböcker på engelska och säger att barnen fått undervisning via en amerikansk onlineskola. Något som kommunens företrädare inte har funnit belägg för. Pappan säger att barnen inte varit så undernärda och vanvårdade, som framkommit i media.

– Visst det var inte nystädat, vi var hemma, ett barn var sjukt. Mitt i renovering, många kan relatera till att det kan vara stökigt. Men det har alltid funnits fungerande kök, två badrum och toa, säger mamman i reportaget.

När TV 4:s reporter Thérese Cedergren kommer hem till familjen undrar hon varför gården omgärdas av höga murar och staket.

– Det blåser mycket på Österlen, säger mamman som förklaring.

”Inte varit inspärrade”

Föräldrarna visar ett hundratal bilder på barnen för tv-teamet.

– Jag har sett bilder av barnen som springer på stranden och i skogen. De har varit utanför gården. De har absolut inte varit inspärrade, säger Thérese Cedergren när hon blir intervjuad i TV4:s studio.

Föräldrarna har träffat sina barn sedan de blev omhändertagna för 14 månader sedan och de får bara ha övervakade telefonsamtal med dem.

Kalla Faktas ”Barnen i Ystad” sänds klockan 20 på måndagskvällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.