De fem barnen hölls isolerade från omvärlden i åratal i en villa i Ystads kommun. Nu har en utredning om kommunens agerande presenterats. Foto: TT Nyhetsbyrån

Utredare: Allvarliga brister hos kommunen i fallet med isolerade barn

Uppdaterad
Publicerad

De fem barnen hölls isolerade från omvärlden i åratal i en villa i Ystads kommun. Nu presenteras en utredning om kommunens agerande – som pekar på allvarliga brister.

– Kommunen hade kunnat agera annorlunda, säger den externa utredaren Ann-Marie Begler vid en presskonferens.

Utredaren vill att kommunen på nytt polisanmäler föräldrarna.

Föräldrarna hävdade att de jobbade i Frankrike, Danmark och USA, och barnen påstods i flera år ha blivit undervisade hemma via en onlineskola i USA. I verkligheten gick mamman och pappan på bidrag, samtidigt som barnen hölls isolerade från omvärlden i villan i Ystads kommun.

Efter granskningen ”Fem skånska syskon hölls isolerade från omvärlden”, som Sydsvenskan och HD gjorde, påbörjade kommunstyrelsen i Ystads kommun en extern utredning om händelsen.

De isolerade barnen i Ystads kommun

Pekar på allvarliga brister

På onsdagen presenterade den externa utredaren Ann-Marie Begler, tidigare generaldirektör för Försäkringskassan, resultatet av utredningen.

– Det har funnit allvarliga brister inom Ystads kommun i det här fallet. Kommunen hade kunnat agera annorlunda, säger Ann-Marie Begler vid presskonferensen.

Rapporten lyfter fram allvarliga brister vad gäller styrning, kunskap och kompetens i kommunen, bland annat när det gäller skolpliktsbevakningen och anmälningsskyldigheten enligt socialtjänstlagen.

– Sommaren 2019 blev det uppenbart för alla att Ystad kommun har brustit i att axla ansvaret när det gäller de här fem barnen, säger Mariana Vikström, kommundirektör i Ystad kommun, vid presskonferensen.

– Jag vill djupt beklaga det som har inträffat, fortsätter hon.

Rekommenderar ny polisanmälan

Efter en LVU-utredning från socialnämnden beslutade nämnden att anmäla vårdnadshavarna för misstanke om brott riktade mot barnen. Någon förundersökning inleddes dock aldrig och utredaren anser att ytterligare polisanmälan bör göras.

– Ann-Marie Begler rekommenderar att vi ska göra ytterligare en och se till att de (polisen) få mer underlag för att se om de kan och bör gå vidare. Den rekommendationen håller jag för sannolik att vi kommer följa, säger Mariana Vikström till TT.

Utredningen pekar på en rad olika områden som behöver ses över, bland annat att det funnits stora brister i hur kommunen hanterat de anmälningar som kommit in. Kommunen har inte fullgjort sin anmälningsskyldighet.

-De anmälningar som gjorts har varit muntliga och det försvårar kommunens och socialnämndens arbete. Det kan bli missförstånd. Jag riktar därför kritik mot de sätt man gjort anmälningar, säger Begler.

Blev larmade

Det fanns redan en oro bland lokalinvånarna på Österlen för de isolerade barnen. Flera ska ha slagit larm – men kommunen agerade inte förrän förra året.

– Mitt intryck var att det inte var så att man gnällde i det tysta och bekymrade sig, utan man hade i vissa fall gått vidare med detta, sa Göran Göransson (KD), kommunpolitiker i Ystad till SVT Nyheter.

Äldsta syskonet ska stanna

Det senaste som har hänt är att det femte barnen i familjen, som var myndigt, inte kommer att omhändertas. Enligt domen i förvaltningsrätten finns det ingen laglig grund för Ystads kommun att tvångsomhänderta det 18-åriga syskonet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De isolerade barnen i Ystads kommun

Mer i ämnet