Fem syskon misstänks ha hållits isolerade i familjens hem utanför Ystad. Genrebild – barnen ser inte ut som profilerna på bilden. Foto: SVT

Domstolsbeslut: Äldsta syskonet av Ystadsbarnen ska stanna hos familjen

Uppdaterad
Publicerad

Ystad kommun omhändertog fyra av fem barn i Ystadsfamiljen som levde isolerade från samhället. Socialtjänsten vill att det femte, myndiga syskonet, också ska omhändertas men förvaltningsrätten säger nej, skriver Sydsvenskan.

I juni avslöjade Sydsvenskan att en syskonskara i Ystad hade hållits isolerade från omvärlden av sina föräldrar. Socialtjänsten i Ystad omhändertog då fyra av fem barn i familjen. Syskonen var mellan 4 och 18 år gamla och det äldsta syskonet som var myndigt valde att stanna hos föräldrarna.

Nu vill socialtjänsten omedelbart omhänderta även 18-åringen då man misstänker att föräldrarna begär ersättning från Försäkringskassan som det femte syskonet inte får ta del av, rapporterar Sydsvenskan.

De isolerade barnen i Ystads kommun

Ny förhandling i rätten

I början på september hölls det en muntlig förhandling i förvaltningsrätten, där alla parter skulle lägga fram sin bevisning. Enligt domen i förvaltningsrätten som nu fallit finns det ingen laglig rätt för Ystads kommun att tvångsomhänderta det 18-åriga syskonet.

Vi söker Ystad kommuns socialchef för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De isolerade barnen i Ystads kommun

Mer i ämnet