Foto: Eslövs kommun

Ägg återkallas efter salmonellafall i Sydsverige

Uppdaterad
Publicerad

Ett tiotal personer i Sydsverige har insjuknat av salmonella i ägg. Nu förbjuder Eslövs kommun företaget som sålt äggen att sälja livsmedel och kräver att de ägg som fortfarande kan finnas på marknaden återkallas.

Personerna som smittats under augusti och september har ätit råa ägg. Livsmedelsverket försöker spåra fler ägg som sålts i landet.

– Äggen kommer från Polen och vi försöker nu informera kommuner dit vi ser att det har distribuerats ägg, säger Mats Lindblad som är smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.

Myndigheten går efter Eslövs företagets distributionslistor från augusti och hittills har de hittat butiker i Landskrona, Helsingborg, Ronneby och Växjö som har fått leveranser av de smittade äggen.

– Vi för ju informationen vidare till Polen också nu så att de kan vita åtgärder mot hönsfarmen där de smittade äggen kommer ifrån, säger Mats Lindblad.

Han berättar att svenska ägg är salmonellakontrollerade. Företag som tar in ägg från andra länder måste alltid ha papper på att hönsbesättningen är kontrollerade och fri från smitta i landet de kommer ifrån.

Eslövs kommun har kontaktat företaget som inte är registrerat som livsmedelsföretag.

– Nu har vi förbjudit företaget att bedriva verksamhet och vi kräver också att de ska återkalla sin produkter, säger Mikael Ståhle, miljöinspektör på Eslövs kommun.

Enligt Eslövs kommun så är det ägg stämplade med koden 3PL08041323 som är smittade.

Väljer företaget att fortsätta sin verksamhet så tvingas de betala vite.

Utredningen av utbrottet görs av Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten och Statens veterinärmedicinska anstalt tillsammans med berörda kommuner och smittskyddsenheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.