Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisens kriminaltekniker på plats i köpcentret Emporia i Malmö efter att en person skjutits till döds och en skadats allvarligt i en skottlossning. Foto: Johan Nilsson/TT

Mordet på Emporia: 16-åring döms till fyra års sluten ungdomsvård

Uppdaterad
Publicerad

Tonåringen bakom skottlossningen på Emporia i Malmö döms till maxstraffet fyra års sluten ungdomsvård. Han döms för mord, försök till mord, grovt vapenbrott och framkallande av fara för annan.

En 31-årig gängledare mördades och en kvinna som råkade passera blev allvarligt skadad. Samtidigt utsattes många andra för akut fara i kulregnet.

En pappa beskriver i ett polisförhör hur han försökte skydda sin son med sin egen kropp.

Dödsskjutning på Emporia i Malmö

– Min son sade till mig att han älskar mig, då vi trodde att vi skulle dö, säger pappan.

Sköts bakifrån på nära håll

Gängledaren sköts bakifrån på nära håll med flera skott. Trots skottskadorna lyckades 31-åringen resa sig och springa från platsen. 16-åringen sköt då mot honom igen och det var i samband med det som en kvinna träffades i ryggen.

Hade blivit livstid

Pojken som döms var bara 15 år när han avlossade skotten. Hade han varit vuxen hade det blivit livstid, konstaterar Malmö tingsrätt.

”Det är därför inte aktuellt med kortare straff än fyra år vilket är maxstraffet för sluten ungdomsvård”, säger chefsrådman Lennart Strinäs i ett pressmeddelande.

Pojken som kommer från Göteborg var vid brottstillfället på rymmen från ett Sis-hem. Han har erkänt mordet på gängledaren.

Hårdare än praxis

Försvarsadvokat Johan Fernvall konstaterar att domstolen har dömt hårdare än vad som är praxis, vilket är max tre års sluten ungdomsvård.

-Jag menar att man i vart fall inte borde ha överskridit vad som dömts ut i liknande ärenden, säger han.

Utöver den slutna ungdomsvården ska 16-åringen också betala skadestånd till sammanlagt elva personer på totalt nästan 900 000 kronor.

Åtal mot fler väntas

Under rättegången, som hållits bakom stängda dörrar, har 16-åringen hävdat att han utförde brottet på eget initiativ, som en hämnd för att han blivit lurad i en narkotikaaffär, och att inga andra personer var inblandade. Detta menar Malmö tingsrätt är en ”uppenbar efterhandskonstruktion”.

Sju personer sitter häktade som misstänkta för inblandning och enligt åklagaren väntas åtal för dem senare i höst.

Här är dödsskjutningen på Emporia – på 60 sekunder:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av dödsskjutningen på Emporia i Malmö – på 60 sekunder. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Emporia i Malmö

Mer i ämnet