Polisen utreder det misstänkta mordet på en kvinna i 40-års åldern utanför Staffanstorp natten till tisdag. Foto: Mikael Nilsson

Kriscentrum sökte kontakt med kvinnan

Uppdaterad
Publicerad

Vid två tillfällen har kriscentrum sökt kontakt med och försökt hjälpa den nu avlidna kvinnan, som misstänks ha mördats utanför Staffanstorp natten till tisdag. Kvinnan ville ha kontakt med kriscentrum men behöll den inte av någon oklar anledning.

Det berättar enhetschefen för kriscentrum och barnahus i Mellersta Skåne, Staffan Persson, för SVT Nyheter Skåne på torsdagen.

– Vi har sökt kontakt med kvinnan ända sedan i februari. Två gånger per telefon, har jag sett noteringar om. Hon har inte kontaktat oss och vi har inte heller fått någon indikation på att hon skulle ha varit hotad den senaste tiden, säger Staffan Persson.

Misstänkt mord/dråp utanför Staffanstorp

Enligt honom kan kvinnan ha sökt om kontaktförbud via Staffanstorps kommun, men det är en uppgift han inte kan bekräfta.

Kriscentrum och barnahus har ett tätt samarbete med polisen och det var genom polisen som de i vintras fick kännedom om kvinnans situation.

– Hon svarade inte på våra kontaktförsök och vi måste alltid iaktta försiktighet i våra kontakter med utsatta personer, så att vi inte utsätter dem för ännu större fara, säger Staffan Persson, enhetschef.

Mannen okänd för kriscentrum

– Det här är sorgligt och tragiskt på alla sätt. Dessvärre är det så svårt att förebygga. Det är ett samhällsproblem. Man kan underlätta, förbättra, skydda och agera, men att helt eliminera den här sortens händelser, är mycket svårt, säger Staffan Persson.

Kriscentrum och barnahus i Mellersta Skåne erbjuder även personer som utsätter andra för våld, stöd och hjälp.

– Vi kontaktar dessa personer så tidigt som det bara går. Vi agerar även på svaga signaler om aggressivitet i en relation.

Har ni försökt hjälpa också den nu anhållne mannen?

– Nej. Mannen är okänd för oss, säger Staffan Persson, enhetschef för kriscentrum och barnahus i Mellersta Skåne.

SVT har sökt socialförvaltningen samt åklagaren för en kommentar

Kriscentrum Mellersta Skåne

Kriscentrum Mellersta Skåne arbetar mot våld i nära relationer och är en samtalsmottagning för män, kvinnor, unga och barn i Eslöv, Höör, Kävlinge, Lomma, Lund, Staffanstorp och Svalöv.

Hjälpen är kostnadsfri och ges både individuellt och i grupp i form av samtalsstöd, rådgivning, krisbearbetning samt skyddat boende för boende i Lund. Hjälpen ges både till de som utsätts för våld och de som utsätter andra för våld, samt vittnen till våld.

För unga och barn som upplevt våld finns en särskild insats som heter Lysmasken.

Vid misstanke om våld eller övergrepp mot barn, samarbetar polis och socialtjänst på Barnahus Mellersta Skåne för utredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord/dråp utanför Staffanstorp

Mer i ämnet