Foto: SVT

Krisdrabbade företag kan få sänkt lokalhyra

Uppdaterad
Publicerad

Malmö stad presenterar ett nytt stödpaket för att hjälpa företag påverkade av coronapandemin. Ett av förslagen öppnar för att företag som är hyresgäster hos det kommunala bostadsbolaget ska kunna ansöka om sänkt hyra.

Bakom stödpaketet står Socialdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna i Malmö.

Konsekvenserna av coronapandemin har slagit hårt mot hela näringslivet och framförallt mot besöksnäringen.

Coronapandemin

Regeringen har tidigare meddelat att hyresvärdar som tillfälligt sänker hyrorna för gäster i särskilt utsatta branscher kan söka kompensation hos staten.

I ett pressmeddelande skriver Malmö stad att det fortfarande är osäkert om denna stödåtgärd även gäller de kommunala bostadsbolagen, men trots att frågan ännu inte är utredd så kommer man även från kommunens sida erbjuda sänkt lokalhyra.

Tre stödåtgärder som presenterades på måndagen:

• Möjlighet för hyresgäster hos kommunala hyresvärdar att tillfälligt sänka sin månadshyra för kommersiella lokaler.

• Tillåtelse för alla butiker till utökad försäljning utanför butiken utan att betala avgift till kommunen. Det blir även möjligt att ordna avhämtning för takeaway-mat utanför en restauranglokal. Fortfarande måste ansökan om tillstånd göras hos polisen.

• Butikerna och serveringarna som är medlemmar i Citysamverkan slipper betala sin medlemsavgift för andra halvåret 2020. Istället skjuter kommunen till motsvarande belopp. För kommunen innebär det en sammanlagd utgift på 885 000 kronor. För den enskilda butiken innebär det en besparing på 1 700-13 000 kronor.

Källa: Malmö stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet