Krismöte om torsken idag

Uppdaterad
Publicerad

Miljöproblemen i Östersjön fortsätter att oroa. Torskarna är rekordsmå och magra. Idag träffas yrkesfiskare, myndighetspersoner och forskare i Simrishamn för ett krismöte.

– Under min tid här i Skåne har det aldrig sett så nattsvart ut för torskfiskarna, säger Johan Wagnström, fiskeridirektör länsstyrelsen Skåne.

På mötet idag på Segelsällskapet i Simrishamn kommer bland annat representanter från SLU berätta om hur situationen är för torsken i Östersjön och man kommer också att diskutera framtidsutsikterna för yrkesfiskare.

För flera år sedan slog yrkesfiskare larm om att allt inte stod rätt till i Hanöbukten. Stora delar av bestånden hade lämnat de kustnära områdena, den fisk som togs upp hade sårskador och vattnet luktade illa. Den utredning som Havs- och vattenmyndigheten gjort om Hanöbukten visade på att en lång rad samverkande faktorer kunde ligga bakom problemen. Faktorer som övergödning och brunifiering av det vatten som rinner ur i bukten. Inga av de orsaker som nämndes var specifika för Hanöbukten utan påverkar livet för djur och växter i hela Östersjön.

De rapporter som nu kommer från både fiskare och biologer pekar på att situationen för torsken inte bara är allvarlig inne i Hanöbutken, utan att det gäller för hela södra Östersjön.

– Yrkesfiskarna rapporterar om att fisken är liten och mager och att en mycket stor andel av fiskarna inte når upp till minimimåttet på 38 centimeter, säger Johan Wagnström.

Redan förra våren rapporterade Sydnytt om att skånska torskfiskare menade att Östersjöns torskbestånd är kraftigt överskattat. Då ville Olle Viberg, ordförande för yrkesfiskarna på Österlen se sänkta kvoter.

– När jag varit ute på de vanliga ställena har det knappt varit någon fisk alls där, sa han då till Sydnytt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer