Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Kristersson: Lagen gäller även i Staffanstorp

Publicerad

Lagen gäller för alla, det finns ingen särskild lagstiftning för Staffanstorp.Det säger Moderatledaren Ulf Kristersson om den moderata kommunledningens påbud att neka stöd till eventuella IS-terrorister, om någon skulle söka sig dit. Jurister anser att det saknar stöd i lagen.

Ulf Kristersson säger till TT att han anser det svenska samhällets skyldigheter gentemot personer som anslutit sig till IS är ”extremt begränsade”.

– Jag förstår signalen man vill skicka, men jag skulle föreslå att kommunen gör som de flesta andra kommuner: följer lagstiftningen. Sedan får man göra vad man kan för att ändra den lagstiftningen, säger han.

Det är första gången partiledningen kommentar utspelet, som fått stor uppmärksamhet.

Inga bidrag

Häromdagen beslutade kommunstyrelsen i Staffanstorp, med det moderata kommunalrådet Christian Sonesson i spetsen, att återvändande IS-terrorister inte är välkomna till Staffanstorps kommun, och att de inte kommer att erhålla stöd av kommunen i någon form.

”Kommunen kommer inte att utbetala försörjningsbidrag, hjälpa till med bostad, vuxenutbildning eller på annat sätt bidra med samhällelig service”, står det i förslaget som senare ska behandlas i kommunfullmäktige.

Enligt jurister saknar förslaget lagligt stöd. Oavsett vad man anser om olika människor säger socialtjänstlagen att en kommun inte kan vägra någon att söka stöd om försörjningen inte kan ordnas på annat sätt. Och socialnämnden måste följa lagen, det ändrar inte politikernas beslut på.

Pierre Sjöström (S), oppositionsråd i Staffanstorp, har kritiserat Sonessons förslag och hävdar att det enbart handlar om ta populistiska poänger – inte ens Sonesson tror att någon IS-terrorist finns i eller är på väg till kommunen.

”Populistiskt förslag”

– Det är ett väldigt populistiskt förslag av den anledningen att Moderaterna i kommunen tidigare har gått ut med förslag om att till exempel inte ha böneutrop eller servera halalkött. Det är signalpolitik man är ute efter, sade Sjöström i samband med beslutet i kommunstyrelsen.

Tapio Salonen, professor i socialt arbete vid Malmö universitet, har betecknat förslaget som ”trams”.

– Givetvis ska sådana här personer prövas rättsligt enligt alla gängse medel, men om de mot förmodan flyttar till Staffanstorp och söker försörjningsstöd så har de rätt att göra det, har Salonen kommenterat.

Christian Sonesson har ”noterat debatten” och säger att man inte har för avsikt att bryta mot gällande lagstiftning men att han vill ha en diskussion om den är rimlig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.