Christian Sonesson (M) har lagt fram ett förslag som ska förbjuda återvändande IS-terrorister att få stöd från kommunen. Arkivbild. Foto: SVT

Facket: ”Staffanstorp uppmanar Socialtjänsten att begå lagbrott”

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet i Staffanstorps kommunstyrelse att neka stöd till personer som misstänks för samröre med terrororganisationer väcker känslor inom facket. I ett pressmeddelande skriver Akademikerförbundet att “Socialtjänsten uppmanas begå lagbrott”.- Trams, säger kommunstyrelsens ordförande, Christian Sonesson (M).

I veckan tog kommunstyrelsen i Staffanstorp beslut om att eventuella återvändare med kopplingar till IS ska nekas försörjningsstöd. Förslaget ska tas upp i nästa kommunfullmäktigemöte i början av april. Många har reagerat på förslaget och nu riktar Akademikerförbundet SSR skarp kritik mot förslaget.

“Om beslutet blir verklighet får det långtgående konsekvenser för de anställda inom socialtjänsten”, skriver de i ett pressmeddelande.

”Trams och partsinlaga”

Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordf i Staffanstorp är mycket kritisk till Akademikerförbundets utspel.

– Det här är trams och en partsinlaga. Det är väl nån fackpamp som vill göra politisk karriär på vänstersidan. Skrivelsen är konfrontativ och innehåller flera sakfel. Jag undrar om de ens läst vårt beslut, säger Christian Sonesson (M).

”Försätter tjänstemän i rävsax”

Akademikerförbundet SSR menar att socialsekreterarna kan göra sig skyldiga till tjänstefel om de avslår en ansökan om försörjningsstöd med motiveringen att den sökande misstänks för samröre med terrorganisationer. Samtidigt kan de anklagas för arbetsvägran om de följer gällande lagstiftning istället för kommunens beslut.

“Det är oacceptabelt att kommunen försätter enskilda tjänstemän i denna rävsax”, säger Mikael Smeds, förbundsjurist på Akademikerförbundet SSR i pressmeddelandet.

Sonesson slår tillbaka

Christian Sonesson (M) utvecklar sitt svar på kritiken:

– Vi har beslutat att föreslå kommunfullmäktige att de ska ge uppdraget till nämnder och styrelser, inte våra medarbetare, att arbeta fram direktiv. Skulle det visa sig att det finns olika typer av lagstiftningar som gör det svårt så kan vi naturligtvis inte bryta mot lagen. Detta är ett direktiv som ska utredas och de föregriper hela den tillämpningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.