Foto: TT/Sara Landqvist – SVT

Kristianstads krishantering blev modell för hela Sverige

Publicerad

Gripandet av förskolepedofieln blev startskottet för ett omfattande krisarbete i Kristianstad. Det får nu stå modell för hur den här typen av händelser ska hanteras på andra håll i Sverige.

Cecilia Kjellgren, forskare på Linnéuniversitetet i Växjö, kopplades in på ett tidigt stadium när det stod klart vad den 40-årige barnskötaren hade utsatt barnen i Kristianstad för.

– Det här är inte en del av vardagen och är man chef inom förskolan har man inte beredskap när någonting sådant här händer. Då är det bra att kunna ta fram en modell och se hur ska jag tänka i olika steg vid en kris, säger Cecilia Kjellgren.

Förskolepedofilen i Kristianstad

Hon gav råd till föräldrar och personal och har tillsammans med Moa Mannheimer, legitimerad psykolog, tagit fram en modell som syftar till att stödja kommuner när det finns misstanke om sexuella övergrepp mot barn inom förskolan.

– Det är en modell i olika steg från hur man anmäler till polis och socialnämnd till hur man följer upp sitt arbete, säger Cecilia Kjellgren.

Förhör inte barnen

Modellen har tillkommit på uppdrag av det nationella kunskapscentret Barnafrid, som i sin tur har regeringens uppdrag att samla och sprida kunskap om våld och andra övergrepp mot barn.

De har även tagit fram ett material till föräldrar som får veta att deras barn har, eller kan ha, blivit utsatta för sexuella övergrepp.

– Det är viktigt att inte förhöra barnen och inte visa sin oro inför barnen. En del barn har inte ens varit medvetna om att de har varit föremål för en sexuell handling, säger Cecilia Kjellgren.

Bryt inte hop 

Det upprättades kriscentrum i Kristianstad dit föräldrar och andra drabbade kunde vända sig och få råd om hur de skulle prata med och bete sig inför sina barn.

– De ska vara trygga och bete sig som de brukar göra. De ska inte bryta ihop eller gråta inför barnen för barnen förstår varför de vuxna gråter, säger Cecilia Kjellgren.

I materialet, som finns på Barnafrids hemsida, finns fler handfasta råd till föräldrar och personal inom barnomsorgen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förskolepedofilen i Kristianstad

Mer i ämnet