Förskolechefen Anna Niklasson vid ett av de fönster som har satts in på alla toalettdörrar på Kristianstads förskolor efter avslöjandet av pedofilen. Foto: Linda Ekström

Efter pedofilavslöjandet – alla Kristianstads förskolor byggdes om

Uppdaterad
Publicerad

Fönster på toaletterna. Skötbord där alla kan se dem. Och totalförbud för privata mobiltelefoner för förskolepersonalen.
Det är tre konsekvenser i efterspelet av avslöjandet av den så kallade dagispedofilen i Kristianstad.

Avslöjandet kom i augusti 2015. En 40-årig barnskötare i Kristianstads vikariepool hade förgripit sig på ett 20-tal barn, mellan ett år och tre år gamla. Övergreppen skedde ofta i samband med blöjbyten då barnen fotograferades med mobiltelefon.

Barnskötaren dömdes i december för våldtäkt, grovt sexuellt utnyttjande och barnpornografibrott.

– Jag tror det kom som en chock för oss alla. Vi blev lite ställda men fick bra information och tvingades vara handlingskraftiga, säger Anna Niklasson, chef på en av de förskolor där mannen arbetade.

Fönster på toaletterna

När väl det akuta arbetet i form av samtal med föräldrar och personal var över vidtog en diskussion om hur man skulle kunna undvika liknande händelser i framtiden.

– Vi har satt in fönster på toaletterna så att det är mer insyn och placerat skötborden så att det är bättre översikt, berättar Anna Niklasson.

Mobilförbud

Och så infördes ett mobiltelefonförbud. De privata mobilerna ska låsas in under arbetsdagen.

– Jag tycker det fungerar bra med de åtgärder vi har vidtagit, säger Anna Niklasson.

Göran Carlsson, som har arbetat som förskollärare i Kristianstad i tio år, är inte lika positiv till mobilförbudet. Han tycker att ”de som bestämmer” skulle haft en dialog med den berörda personalen och frågat vad de anser att man ska göra för att minska riskerna för att en anställd ska kunna förgripa sig barn.

– I min och mina kollegers värld finns det bara en hjälp och det är att vara fler ögon. Är vi fler vuxna får man bort mycket ensamarbete. Blir vi fler finns det inte utrymme för sådana här händelser, säger Göran Carlsson.

LÄS MER: Kristanstadpedofilen hade jobbat på 26 förskolor

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förskolepedofilen i Kristianstad

Mer i ämnet