Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kronofogdens säkerhetsrådgivare förklara myndighetens rutiner i videon ovan. Foto: Krister Vikström/Kronofogden

Kronofogden möter många självmordshot – händer varje vecka

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på Kronofogden måste ofta hantera känsliga situationer med personer som är överskuldsatta. Har de dessutom en psykisk sjukdom riskerar mottagandet att bli extra jobbigt.

– Det pratas mycket om det här internt och hur vi ska bli bättre på att hantera det, säger Cristian Svensson, säkerhetsrådgivare på Kronofogden.

Problemet med överskuldsatta personer är något som Kronofogden varit medvetna om ett längre tag.

– Vi har tyvärr stor erfarenhet av att hantera människor som är i någon typ av kris. Självmordshot i olika former får vi in väldigt frekvent, i princip varje vecka, säger säkerhetsrådgivare Cristian Svensson.

”Kommenterar inte enskilda fall”

Fredrik Tjulander från Malmö är en av de personer som varit överskuldsatta. Han led samtidigt av bipolär sjukdom och när det var som värst planerade han att ta sitt eget liv utanför Kronofogdens kontor i Malmö. Fredrik är kritisk mot hur hans ärenden hanterades.

– Jag mejlade dem hur mycket som helst och förklarade min sjukdom, att den innebär ökad risk för självmord och att jag mår väldigt dåligt. Men då svarade de genom att skicka poliser hem till mig när jag var själv hemma med vår treåriga dotter, säger han.

Från Kronofogdens sida vill man inte kommentera enskilda fall men säger att man har tydliga rutiner för hur den här typen av situationer ska hanteras. Cristian Svensson berättar att personalen får särskilda utbildningar och instruktioner för hur man ska gå till väga.

– I första hand ska vi förmå personen att försöka söka hjälp själva, lyckas vi inte med det så kontaktar vi polis med ärendet och i de allra flesta fall kontaktar polisen dem omgående.

”Viktigt att vår personal får stöd direkt”

För personalen som måste hantera verkställighetsprocessen, det vill säga när Kronofogden ska driva in skulder, kan den här typen av situationer bli jobbiga.

– Det är en väldigt utsatt situation, men jag vill påstå att vi har har goda rutiner för hur vi jobbar med vår personal, säger han och fortsätter:

– Vi har ett väldigt bra incidentsystem, varje gång det sker något avvikande så ska det dokumenteras och rapporteras till chef och säkerhetsavdelning så att vi sen kan ta det vidare på lämpligt sätt.

Här hittar du telefonnummer du kan vända dig till om du behöver råd, stöd eller någon att prata med:

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Ring 1177 Vårdguiden om psykisk ohälsa

Mer om hur man söker vård och hjälp kan du läsa om här.

Mind – ideell förening mot psykisk ohälsa

Telefon: 90101 alla dagar klockan 06.00-24.00

Chatten nås via mind.se dygnet runt.

Jourhavande medmänniska

Telefonjour alla dagar klockan 21.00-24.00

Telefon: 08-702 16 80

Jourhavande präst 

Telefonstöd, via 112: Alla dagar, klockan 21.00-06.00.

Hemsidan hittar du här.

Självmordslinjen

Du som känner att du inte vill leva längre eller har någon närstående du är orolig för kan ringa.

Telefon: 901 01

SPES

För dig som är anhörig till någon som har tagit sitt liv. Telefonjour varje kväll mellan klockan 19.00-22.00.

Telefon: 020 -18 18 00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.