Foto: SVT

Sjöbopar hjälpte syrisk familj – mötet blev varaktig vänskap

Uppdaterad
Publicerad

Två år har gått sedan SVT mötte det syriska paret Muhammed och Suzan, nyinflyttade hos ett svenskt par i Sjöbo. Mycket har hänt sedan dess i deras nya liv och hemkommun.

Muhammed och Suzan var några av det 60-tal nyanlända som fick inhysas hemma hos privatpersoner, sedan kommunen vädjat till Sjöboborna om att upplåta sina hem. De blev därför hyresgäster i äkta paret Lena och Nisse Jönssons gäststuga en tid.

– Vi kallade dem vår svenska familj, minns Suzan Sarakbi.

Sverige möts: Invandring

Mötet blev varaktig vänskap

Arrangemanget ledde till en varaktig vänskap och när vi nu återser Muhammad och Suzan är även Lena och Nisse på plats i den bostadsrätt i centrala Sjöbo de nu alla äger – tillsammans.

– Bristen på hyreslägenheter är stor även i Sjöbo, så till slut valde vi att göra så här för att de skulle ha någonstans att bo överhuvudtaget. Vi äger 90 procent av bostaden och de äger tio, berättar Lena.

– En lite ovanlig lösning, men vi hade möjlighet att hjälpa dem och då fick det bli så, konstaterar Nisse.

Ska ta över hela lånet

Tanken är att Muhammed och Suzan på sikt, när de väl etablerat sig i Sverige, ska kunna ta över hela lägenhetslånet och bli ensamägare till bostaden.

– Det blir inga problem. Jag går utbildning till bussförare och kommer ha lätt att få jobb när jag är klar, försäkrar Muhammad Kashto.

Se videon och hör de fyra vännerna prata om livet i Sverige och en ovanlig lösning på ett vanligt problem.

Fotnot: Den här artikeln är en del av projektet Sverige möts.

Under hösten kommer vi på SVT spegla en rad frågor där åsikterna går skarpt isär och undersöka vad som händer när människor faktiskt träffas och pratar – öga mot öga. Vill du möta någon som inte tycker som du, eller bara veta mer? Besök Sverige möts hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Invandring

Mer i ämnet